Miro Lazović

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona vodi stavljanju etničkih traka na ruke glasača

Ako sa tom izjavom Dragan Čović misli na svoj, odnosno prijedlog Izbornog zakona HNS-a, onda je to u suprotnosti sa Evropom i evropskim putem BiH, rekao je potpredsjednik SDP BiH Miro  Lazović, komenatarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je nedavno izjavio “pred nama je ključni zadatak, prvo Izborni zakon pa onda evropski put.”

„Etničke izborne jedinice koje predviđa prijedlog Izbornog zakona HNS-a su pokušaj reinkarnacije osuđenog projekta Herceg Bosne iz ’93. godine. On u suštini vodi stavljanju etničkih traka na ruke glasača po kojima ćemo se prepoznavati tokom glasanja, rekao da Lazović, dodajući da su to metode nacifašizma koje je Evropa davno porazila i osudila.
Evropski put, rekao je Lazović, podrazumijeva da građani a ne etnički kolektiviteti biraju svoje predstavnike.

„Građanski pristup je jedino rješenje za BiH i njen evropski put“, zaključio je Lazović, prenosi Patria.