Saša Magazinović

HDZ kreira problem, pa traži nešto zauzvrat da ga riješi

Hrvatski narodni sabor pozivao je članove Vijeća ministara BiH da podrže Odluku o privremenom financiranju institucija BiH, koje će se naći na današnjoj sjednici Vijeća ministara.
„Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državne razine vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti taoc bilo čijih političkih ucjena kao i obmanjivanja javnosti“, saopćeno je iz HNS-a.

Odlučivanje o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza zemlje za period juli-septembar odgođeno je 27. juna, a potom i 2. jula zbog neprisustva HDZ-ovog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, čije je Ministarstvo predlagač ove tačke, piše Novinska agencija Patria.

SDP-ov zustupnik u Državnu parlamentu BiH Saša Magazinović na saopćenje HNS-a je odgovorio: „Kreiraš problem, riješiš ga i onda tražiš nešto zauzvrat. I tako godinama“.

Iz OHR-a su za Avaz izjavili da „nema opravdanja za blokiranje rada državnih institucija tako što će biti oduzeta potrebna finansijska sredstva“. Iz OHR-a su poručili da institucijama Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da normalno funkcioniraju i njihovo finansiranje se ne može koristiti kao sredstvo pritiska za donošenja drugih/nevezanih odluka.