Integritet izbornog procesa u BiH ozbiljno je narušen

HDZ i SNSD blokiraju izmjene Izbornog zakona, zbog izborne krađe koju planiraju u oktobru

Nakon što su predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a, potpomognuti Martinom Ragužem, danas onemogućili da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, čija svrha je osiguravanje fer i poštenih izbora, jasno je da je svima njima zajednički interes – krađa na predstojećim izborima.

Prijedlog koji je uputila neformalna koalicija za fer i poštene izbore, među kojima je i SDP, podrazumijeva uvođenje skeniranja glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima, te mnogo strožiju kontrolu utvrđivanja identiteta birača.

Na taj način ne bi dolazilo do krađe glasova, “ljudskih grešaka” i rezultata izbora koji ne predstavljaju demokratsku volju građana, već volju brojača koje instaliraju političke stranke.

Potpuno je jasno da regularni i transparentni izbori ne odgovaraju HDZ-u, SNSD-u i njihovim satelitima i spavačima.

Mi, u SDP-u, smatramo da je integritet izbornog procesa u BiH ozbiljno narušen.

Stalne afere koje prate rad Centralne izborne komisije BiH i jasne političke opstrukcije usvajanja novih izbornih pravila koji bi omogućili fer izbore, upućuju na to da se sprema velika krađa na predstojećim izborima.

SDP će učiniti sve da tu krađu onemogući i spriječi. Pozivamo sve druge političke stranke, ali i građane koji žele fer izbore, da ostanemo ujedinjeni u odbrani demokratije i slobode i da ne dozvolimo da se izborna krađa desi.