Aner Žuljević za portal faktor.ba

HDZ i SDA ne mogu uraditi ništa dobro za Aluminij, zato što ove dvije stranke prave stranačku državu

Vlada Federacije BiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik posrnulog mostarskog giganta Aluminija, naložila je u ponedjeljak vodstvu te kompanije da pronađe strateškog partnera te najavila susret s drugim suvlasnicima, malim dioničarima i Vladom Republike Hrvatske, kako bi se pronašlo dugoročno rješenje ili slijedi stečaj i postupno gašenje proizvodnje.

U vlasničkoj strukturi Aluminija po 44 posto udjela imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari, dok 12-postotni udio ima Vlada Republike Hrvatske. Kao mogući kupac većinskog udjela kombinata spominje se švicarski Glencore. U periodu kada je poduzeće vodio Mijo Brajković, Aluminij je bio na korak do prodaje Glencoru, ali je u posljednji trenutak taj posao propao, po mnogima zbog otpora u Vladi FBiH.

U upravi Aluminija priznaju kako će jedan od uvjeta biti osiguranje jeftinije struje putem garancije Federalne vlade, što je traženo i ranije. No, problem Aluminija nije nastao preko noći, pogodovale su mu bivše uprave sklapajući nepovoljne ugovore. Pa tako danas dug “Aluminija” prelazi 377 miliona KM, od čega je samo dug prema Elektroprivredi HZ HB 280 miliona KM. U posljednji trenutak je osigurana struja za sljedećih 15-ak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u Aluminiju prolongirana, a oko 900 radnika i dalje strepi za svoju sudbinu.

-Šta se dešava sa Aluminijem?

Aluminij je godinama korišten kao stranački bankomat, te je samo bilo pitanje vremena kada ćemo imati scenarij sličan današnjem. Trenutno možemo reći da Aluminij proživljava sudbinu Mostara, problema koji niko neće da rješava, a svakim danom postaje sve veći. Žao mi je da danas jasno vidimo kako predizborni baloni predsjednika HDZ BiH o spašenom Aluminiju pucaju od sapunice, dok se njegovi ključni kadrovi peru od odgovornosti za sudbine 900 radnika.

-Problem Aluminija je problem tržišta, no oni opet pokušavaju onu istu priču, prebacuju na državu trošak, hoće struju za “džaba”, da li je ovo klasični pritisak na Vladu FBiH?
Dvije ključne stvari se u Aluminiju moraju jasno razdvojiti, a to je lopovluk i politička odgovornost. Lopovluk nije bilo moguće izvesti bez očigledne podrške politike, pa je redoslijed stvari u smislu odgovornosti vrlo jasan. Politika, nadzorni odbori i menadžmenti. Nažalost, radnici su predugo šutili i odobravali indirektno pogrešne stvari za koje su znali, a institucije koje su trebale po službenoj dužnosti raditi posao to nisu. Višegodišnja politika menadžmenta Aluminija, gdje su isti po nalogu HDZ-a nipodoštvali ulogu države kao vlasnika, danas im se vraća kao bumerang, dok oni koji su sponzori takve politike sjede na ključnim pozicijama ministra finansija, direktora EP HZHB, direktora Elektroprenosa i prave se kao da je Aluminij tuđi problem, a ne njihova odgovornost.

-Šta je dovelo do ovog stadija?

HDZ i SDA ne mogu uraditi ništa dobro za Aluminij, koji i jeste faktički propao zato što ove dvije stranke prave stranačku državu, a ne državu zakona. Takva HDZ-SDA politika znači da je Aluminij ‘HDZ firma’ i da sa njom upravlja HDZ, a ne formalni vlasnici među kojima je i Vlada FBiH. Da bi se bilo šta moglo raditi u Aluminiju on mora prestati biti ‘HDZ firma’ i postati preduzeće kojim upravljaju njegovi stvarni vlasnici. Bojim se da ni HDZ, a ni SDA nisu spremni na to. Međutim, to je ključni preduslov da bi između ostalog prestali biti sredstvo političke trgovine, i da ih se u ovoj zemlji prihvati kao državno preduzeće od strateškog značaja, u kojoj će se realizovati svi postignuti dogovori. Između ostalog i o povratku prijeratnih radnika na posao i sl… Ne može Aluminij dogovore sa Vladom FBiH tretirati kao švedski sto, uzme samo što njemu odgovara jer to na kraju završi loše po Aluminij. Onog momenta kad su prihvatili da budu predmet dogovora SDA i HDZ u smislu HDZ-ovog preduzeća, morali su biti svjesni da ce im sva kompleksnost političkih odnosa navedenih partnera biti fakturisana..

-Hrvatska vlada, nekako pere ruke od svega?

Hrvatska vlada očigledno ima “svojih” puno većih problema, pa Aluminij u ovom momentu uopšte ne tretiraju kao nešto bitno pitanje za njih. To nije ništa iznenađujuće, jer da je bilo volje bilo je i načina da se aktivno sudjeluje, upravlja i nadzire poslovanje Aluminijom, da ne dođe u ovakvu situaciju.. Očigledno je politika HDZ BiH prema Aluminiju imala prešutnu saglasnost institucija Republike Hrvatske ..

-Šta je najbolji scenario za Aluminij?

U ovom momentu ne postoji najbolji scenario za Aluminij, jer je stvar otišla predaleko. Pitanje je biti ili ne biti u ovom momentu.

Bojim se da se nalazimo u kompleksnoj situaciji sličnoj s brodogradilištima u Hrvatskoj, gdje se ukoliko postoji volja mora definisati kompletan set mjera od prinudne uprave, plana konsolidacije, dugoročnih reprograma kredita, odnosa s dobavljačima i nabavke struje po uslovima koji imaju ekonomsku osnovu za održivost Aluminija. Puno je pitanja na koje se odgovori moraju brzo dati, a bojim se da imamo vladajuću politiku koja u zadnje vrijeme gleda samo sebe i pere ruke kroz providnu taktiku, u kojoj je samo bitno da “leš” ne završi u njenim rukama.

Zato je možda i pravda ovih izbora da su građani ponovo izabrali da oni koji su Aluminij doveli tu gdje jeste, moraju što prije dati odgovore na posljedice stanja koje su sami napravili!