Pozivamo sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini da reaguju na HDZ-ove manipulacije

HDZ BiH nije branitelj ljudskih prava

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) je još jednom pokazala svoje pravo lice, ovoga puta pred Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi gdje su posredstvom svog registrovanog udruženja – Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokušali ostvariti svoje političke ciljeve i sada već neskrivene namjere, predstavljajući se kao branitelji ljudskih prava.

Isključivo zahtijevajući izvršenje presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, a ne pominjući druge presude u vezi sa izbornim zakonodavstvom, jasna je poruka HDZ-a da nisu zainteresovani za ukidanje diskriminacije i segregacije nad svim građanima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, već isključivo za svoje parcijalne uskostranačke ciljeve. Pri tome, HDZ BiH dovodi UN u zabludu pogrešnom interpretacijom presude Ljubić, koja se može izvršiti prostim kopiranjem formulacije iz Ustava Federacije BiH u Izborni zakon BiH.

HDZ BiH također dovodi UN u zabludu u vezi sa postojanjem javnih RTV kanala za Bošnjake i Srbe, što je notorna laž. Javni RTV sistem je zajednički za sve narode u BiH, kako konstitutivne, tako i one koji to nisu. U vezi s tim, umjesto zahtijevanja javnog RTV kanala za promociju HDZ-a, svi zajedno trebamo učiniti više na kreiranju RTV sadržaja na jeziku nacionalnih manjina, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Dijelimo zabrinutost HDZ-a za usporeno procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, ali smatramo da politička partija čiji su predsjednik i najviši vrh učestvovali u svečanoj proslavi dočeka Darija Kordića nema pravo dijeliti lekcije bilo kome po ovom pitanju. Napominjemo da je Dario Kordić ratni zločinac osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu zbog masakra nad 116 civila u selu Ahmići 1993. godine.

Konačno, smatramo da oni koji otvoreno podržavaju necivilizacijsku pojavu segregacije i diskrimniacije među djecom po sistemu „dvije škole pod jednim krovom“ sebe ne mogu prodavati za branitelje bilo kakvih ljudskih prava.

Pozivamo sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini da reaguju na HDZ-ove manipulacije pred međunarodnim institucijama, te se jasno opredijele za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i segregacije nad bilo kim i na svakom pedlju ove zemlje, a institucije Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Stalnu misiju pri UN-u u Ženevi pozivamo da informišu međunarodne aktere o lažnom predstavljanju jedne političke političke partije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu