Savjet za zdravstvo SDP BiH

Hajka nesposobnih ministara i direktora protiv medicinskog kadra mora prestati!

Povodom neutemeljene hajke protiv zdravstvenih radnika u dijelu Bosne i Hercegovine, Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva zdravstvene radnike da dignu glas protiv politikantskog gaženja njihovog dostojanstva i otvoreno prozovu stvarne krivce za javašluk i nerad.

Tu prije svega mislimo na ministre zdravstva na svim razinama, direktoricu sarajevskog KCUS-a, ali i direktora mostarskog Sveučilišnog kliničkog centra, te direktore pojedinih bolnica kojim je od zdravlja stanovništva važnije osigurati naklonost političkih moćnika otkazivanjem usluga “neposlušnih” ljekara. Posebno je uvredljiva najava pogubljenog ministra zdravstva KS o istraživanju bolovanja zdravstvenih radnika.

Ovim putem pozivamo nesposobne političare i režimske rukovoditelje u zdravstvenom sistemu da za svoju nesposobnost i nerad ne traže žrtvene jarce među zdravstvenim radnicima. Dok širom svijeta barem aplauzima daju podršku izmrcvarenim medicinskim radnicima, u Bosni i Hercegovini nekolicina političara pokušava zaraditi aplauze “pljuvanjem” po nama.

Ogromna većina radnika u zdravstvu ulažu maksimalne napore na borbi protiv koronavirusa, unatoč slaboj opskrbljenosti, nepostojanju konkretnih smjernica i podrške sistema, te gotovo nikakve pripreme i obuke kadra o postupanju u trenutnoj situaciji. I umjesto da zdravstvenim radnicima daju podršku i osiguraju im uvjete za rad, nesposobni kadrovi poput Mesihovića, njegove nove mentorice Sebije Izetbegović i drugih, pokušavaju besprizornim “pljuvanjem” po zdravstvenim radnicima kreirati alibi za vlastito nesnalaženje i nerad. Dok “baj d vej” ministri i njihovi šefovi iz SDA ne znaju niti opisati procedure, ni zaštiti kadar za koji su odgovorni od pandemije, sami sebe demantuju u svojim javnim istupima pokazujući elementarno neznanje, ali i zlonamjerno manipuliranje informacijama o radu onih koji nose stvarni teret stanja.

Dok u državama širom svijeta zdravstveni radnici dobijaju nepodijeljenu podršku društva, u dijelu Bosne i Hercegovine su izloženi neutemeljenim napadima i optužbama. Ove optužbe dolaze od “hrabrih” ljekara koji su, umjesto da se sa kolegama na prvim crtama bore protiv pandemije, pobjegli u hlad i zasjeli u udobne ministarske i direktorske fotelje. Isto se odnosi na političare koji su, zbog želje da se dopadnu onima koji su ih posjeli u fotelje, fokus sa vlastitog “dezerterstva” i nesposobnosti pokušavaju prebaciti na medicinski kadar. Iz tih fotelja pokušavaju dijeliti lekcije, novce i plaćati bilborde koji govore o njihovoj “hrabrosti” i navodnom kukavičluku radnika u zdravstvu. Dok se čak i u finansijski nemoćnijem entitetu RS najavljuje simbolična jednokratna novčana pomoć medicinskom kadru, u FBiH nas konstantno “bombarduju” najavama smanjenja primanja.

Savjet za zdravstvo SDP BiH poziva kojekakve manekene u zdravstvu i ministarskim foteljama, ako se neće skloniti i prepustiti ljudima koji znaju i hoće da rade svoj posao, onda barem prestanu zbog ličnih frustracija i nesposobnosti da progone ogroman broj zaista predanih ljekara i medicinskog osoblja koji predano i hrabro rade svoj posao.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu