Gradska organizacija SDP BiH Zenica daje punu podršku zeničkim rudarima

Gradska organizacija SDP BiH Zenica daje punu podršku komoratima u borbi za osnovno egzistencijalno pravo, pravo na rad i dostojanstvenu platu.

Sramotno je da Elektroprivreda BiH i menadžment RMU Zenica, po ko zna koji put, ponižava rudare u Zenici i duguje im teško, ali pošteno zarađenu platu.

Već nekoliko mjeseci rudari u Zenici dobijaju sramotno umanjenu platu sa kojom teško mogu hraniti svoje porodice i izmirivati sve svoje životne potrebe. Treba podsjetiti javnost i da ste pogon u Stranjanima zatvorili.

Krajnje je vrijeme da se ovakav vid robovlasničkog odnosa prema rudarima, koji čine okosnicu elektroenergetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine, jednom i zauvijek prekine.
Upozoravamo Vladu Federacije BiH i Elektroprivredu BIH da se ne igraju sa rudarima koji su preko 35 godina gradili rudnike te za iste dali svoje zdravlje, dijelove tijela i živote.

O investiranju u rudnike je suvišno i govoriti, obzirom da su najavljena velika investiciona ulaganja za nabavku opreme potrebne za sigurnije i humanije uslove rada izostala, a uloženo je jako malo što predstavlja ogroman sigurnosni problem za sve rudare.

Pozivamo rukovodstvo RMU Zenica da odmah prekinu praksu “izvlačenje para” iz firme plaćanjem vanjskih suradnika (stranački podobnih firmi) dok njihovi raspoloživi rudnički kapaciteti stoje neiskorišteni.

Socijaldemokratska partija, kao istinski radnička partija, poručuje svim rudarima da nisu sami, te najavljuje zajedničku borbu za osnovna ljudska i radnička prava–pravo na rad, platu, sigurnost i egzistenciju!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu