Gradonačelnik Tuzle dobio najveće priznanje mađarskog Grada Pečuha

Generalna skupština Grada Pečuha dodijelila je gradonačelniku Tuzle priznanje “Pro Civitate”.

Kako je navedeno u obrazloženju, gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću, priznanje se dodjeljuje za “profesionalnu aktivnost usmjerenu na međunarodno očuvanje mira, zaštitu ljudskih prava i postignuće u poboljšanju javnog obrazovanja,kao i za uspjeh u unapređenju partnerstva između gradovaTuzle  i Pečuha”.

Pored toga, u obrazloženju su navedeni i drugi razlozi za dodjelu priznanja : “za nesebičan rad na polju dugoročne saradnje između Mađarske i Bosne i Hercegovine, podršku za izbor Pečuha za Evropsku prijestolnicu kulture 2010., obogaćivanje mađarske kulture objavljenim knjigama na mađarskom jeziku, za podršku nacionalnim manjinama u Mađarskoj, posebno onima porijeklom iz Bosne i Hercegovine…”

Gradonačelniku Imamoviću priznanje „Pro Civitate” uručio je gradonačelnik Pečuha, Pava Zsolt na zajedničkoj svečanoj sjednici Grada Pečuha i Senata Univerziteta u Pečuhu, koja je u povodu obilježavanja Dana grada Pečuha, održana u nedjelju, 1.9. 2019. u Nacionalnom teatru Pečuh.