Novi projekti u saradnji sa Kantonom Sarajevo

Gradonačelnik Komšić promovisao info table, biciklističku stazu i zvučnu signalizaciju

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić promovirao je danas aktuelne projekte Grada Sarajeva, koje gradska administracija realizira i finansira s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo i Općinom Novi Grad.

Ovom prilikom su danas u Nedžarićima, gradonačelnik Komšić i direktor Direkcije Amir Zolj ozvaničili završetak projekta postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama na području Kantona Sarajevo.

Postavljeno je 55 informativnih tabli, koje su obložene antigrafit folijom radi lakšeg čišćenja, te dodatne UV zaštite. Gotovo sve informativne table su dvostrane, kako bi se omogućilo putnicima u tramvaju, a i pješacima koji se nalaze na suprotnoj strani ulice, da vide naziv stajališta. Grad Sarajevo je pokrenuo i, zajedno sa Direkcijom za ceste KS, realizirao ovaj projekat, u vrijednosti od 27.000 KM.

„Ovo je primjer kako se sa malo para, može realizirati jedan efektan projekat u cilju unaprijeđenja turističke ponude grada Sarajeva, kao i turizma – koji je jedan od značajnih faktora razvoja glavnog grada BiH“, istaknuo je Komšić.

Grad Sarajevo zajedno sa Direkcijom za ceste KS realizira izgradnju prve biciklističke staze u glavnom gradu BiH. Krenulo se sa gradnjom biciklističke staze na dionici Nedžarići–most Skenderija s mogućnošću da se proširi do mosta Čobanija, a u drugoj fazi i do Bentbaše.

Komšić je kazao da Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Dodao je da se projektnom dokumentacijom po prvi put u gradu Sarajevu tretira biciklistički saobraćaj, koji pozitivno utječe na zdravlje ljudi, zaštitu životne sredine, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u gradu Sarajevu zbog njegovog specifičnog geografskog položaja.

Govoreći o dinamici izvršenih radova na izgradnji biciklističke staze na području općine Novi Grad, gradonačelnik je rekao da se trenutno izvode radovi na desnoj strani buduće staze – od pijace Heco do Otoke.

„Staza je već pripremljena, i danas radnici KJKP Rad su započeli s asfaltiranjem staze; nakon toga će se postaviti pigmentirani asfalt smeđo-crvene boje, te ofarbati ivičnjaci u bijelo. Potom će se pristupiti postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije. Očekuje se da krajem aprila desna strana bude završena. U međuvremenu su započeti zemljani radovi na lijevoj strani biciklističke staze, i to kod bivšeg doma penzionera. Ta trasa će ići do mosta Otoka“, riječi su gradonačelnika.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.