KO SDP BiH Sarajevo

Građani Sarajeva su taoci i žrtve nakaradnog sistema u zdravstvu

Saobraćajni udes koji se dogodio danas u jutarnjim satima, preko puta Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u kojem je vozač zbog infarkta miokarda, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u ogradu, ukazuje nam na svu apsurdnost stanja u zdravtsvu Kantona Sarajevo.

Naime, prema navodima očevidaca čekao se dolazak ekipe Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć zbog famoznog usmenog dogovora o raspodijeli primanja hitnih pacijenata sedmičnom podijelom na P-P (ponedjeljak-petak u Opštoj bolnici Abdulah Nakaš), čime se pokazuje sva bizarnost naslijeđene situacije u zdravstvu Kantona Sarajevo, koje je posljedica višegodišnjeg “vladanja” zdravstvom od strane jedne osobe.

Važeća zakonska regulativa FBiH (Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH) jasno kaže u članu 3. da “je svaka osoba obavezna u hitnim slučajevima pružiti prvu pomoć ozlijeđenoj ili bolesnoj osobi u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima, te joj omogućiti pristup do najbliže zdravstvene ustanove”, a u ovom slučaju nesreća se dogodila samo nekoliko metara od KCUS-a, ali je povrijeđeni morao čekati vozilo Hitne medicinske pomoći.

“Opravdanje” ovakvog postupka je žalosna konstatacija da je na snazi neutemeljena i usmena raspodjela rada urgentnih službi KCUS/Opšta bolnica.

Zahtijevamo od direktora Hitne medicinske pomoći da se očituje, na osnovu koje pisane odluke vrši trijažu životno ugroženih pacijenata ili se to radi bez obzira na patologiju i hitnost, po usmeno dogovorenom sistemu podjele između Opšte bolnice i KCUS-a? Također pozivamo ministricu zdravstva Kantona Sarajevo da se očituje o određivanju radnog vremena zdravstvenih ustanova u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i konačno ukine nakaradno uspostavljen sistem još 2016. godine.

Ukoliko se pokaže da je i u ovom slučaju ugrožen život pacijenta ovim besmislenim putešestvijama teško bolesnih/povrijeđenih pacijenata, tražimo odgovornost svih odgovornih krivaca za ovakvo neodrživo stanje u zdravstvu KS.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu