Aner Žuljević za portal Klix.ba

Građani Mostara su već deceniju žrtve političkih trgovina SDA i HDZ

Od 2012. godine održavanje lokalnih izbora u Mostaru bar jednom godišnje vrati se u žižu interesovanja. Iz nekog razloga to se ponovo dešava. ali iskustvo iz petnaestak takvih kampanja nije pozitivno.

Scenario je obično isti. Prvo jedan izvor objavi da je krenula diplomatska akcija par stranih ambasada, potom neki naš visokorangirani političar otvoreno kaže da su izbori u Mostaru izvjesni i trebaju biti održani obično prve naredne godine, da bi potom uslijedila razrada ideje i okupacija medijskog prostora naredni mjesec dana.

Ovaj put diplomatska akcija je već u toku, a Dragan Čović Mostar spominje u svakoj prilici.

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije u Skupštini HNK i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako je svakom dobronamjernom jasno kako se najave dogovora oko Mostara koriste isključivo kao ucjenjivačka pregovaračka platforma za druge nivoe vlasti.

“Mi građani Mostara već deceniju smo žrtve političkih trgovina viših nivoa u kojima nikad nije bilo iskrene namjere da se problem riješi. Gospodin Čović se nažalost pokazao kao najlošiji prognostičar političkih procesa u državi, što znajući njegovu inteligenciju jasno odražava kako se gospodin samo igra sa svima nama. Što se mene lično tiče, dok god dva čovjeka iz HDZ i SDA imaju mogućnost da svake godine iznova troše 50 miliona KM samostalno mi nikada nećemo dobiti rješenje u organizaciji lokalnih sastanaka”, izjavio je Žuljević.

Pita se dalje, zašto bi bilo kome u SDA i HDZ bio interes imati Gradsko vijeće i eventualnu opoziciju kad ovako mogu mirne duše trošiti novac građana Mostara, a da nikom ništa ne pravdaju ili podnose bilo kakav izvještaj.

“Grad je u potpunom haosu, investitora ozbiljnih i nema. Živimo na automatskom pilotu turističkih sezona, dok nam sve više sugrađana traži sreću u zemljama EU. Uspjeli su zaštitnici konstitutivnih naroda svojim neradom i javašlukom, natjerati konstitutivne da bježe iz grada glavom bez obzira postati Ostali u Njemačkoj. Mi ćemo svako malo gledati najave fingiranih pregovora u kojima je unaprijed poznat jedino neuspjeh gdje je uvijek neko drugi kriv za isti, a građani su jedini sigurno oštećeni u tim providnim igrankama”, kazao je.

Navodi kako međunarodna zajednica mora shvatiti da je suodgovorna za stanje, te da je ostavila građane Mostara licemjerno u rukama lošeg domaćina.

“Nemaju više niti jedan alibi da ostaju po strani kada je u pitanju organizacija izbora u smislu prevazilaženja anarhije koja uzima sve veći danak u perspektivi života naše lokalne zajednice”, zaključuje Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu