Mujo Muratović

GPS narukvice za djecu sa autizmom

Kod djece iz autističnog spektra, bježanje ili lutanje se smatra vjerovatno najopasnijim oblikom njihovog ponašanja te je jedan od vodećih uzroka smrti te djece. To je istovremeno i izvor najvećeg straha za roditelje djece iz spektra autizma. U razvijenim zemljama se za kretanje djece sa autizmom i drugim poteškoćama koriste GPS narukvice pomoću kojih se prati njihovo kretanje i one su standardna procedura, dok se taj vid zaštite u Bosni i Hercegovini ni ne spominje.

Naime, u Bosni i Hercegovini, GPS narukvica za djecu sa autizmom nije na listi ortopedskih pomagala i njenu nabavku ne finansira nijedna od nadležnih institucija, odnosno njena nabavka nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

S obzirom da na području općine Živinice nemamo veliki broj djece sa autizmom, a da se cijena jedne GPS narukvice kreće od 70 do 100 KM, uputio sam inicijativu Općinskom načelniku da se omogući zainteresovanim roditeljima ili drugim odgovornim osobama kupovina, odnosno refundacija troškova kupovine GPS narukvica.
Inicijativa je prihvaćena i nadam se da će općina Živinice biti primjer drugim općinama i nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini kao općina koja pokazuje brigu za djecu s autizmom.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu