Predsjedništvo SDP BiH

Godina na izmaku obilježena izbornim manipulacijama, zloupotrebama i falsificiranjem volje birača

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici podržalo napore kantonalnih organizacija na uspostavi vlasti, uz uvjerenje da će u kantonima u kojim je proces iniciran uskoro biti i formirana izvršna vlast u saradnji Bosanskohercegovačkog bloka sa ostalim partnerima u pregovorima.

Data je podrška ministrima SDP-a u vladama Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, uz izraženo uvjerenje da će svojim djelovanjem pokazati jasnu razliku između njih i njihovih prethodnika. Efikasna uspostava vlasti u ova dva kantona u nikad kraćim rokovima i unatoč brojnim pritiscima i preprekama je ocijenjena kao najpozitivniji događaj u tekućoj godini, obilježenoj izbornim manipulacijama, zloupotrebama i falsificiranjem volje birača od strane pojedinih političkih subjekata, ali i državnih institucija poput Centralne izborne komisije BiH.

Predsjedništvo SDP BiH je potvrdilo da podržava demokratski princip da svi politički subjekti koji osiguraju parlamentarnu većinu na različitim razinama imaju i puno pravo da formiraju izvršnu vlast.

Izražen je jedinstven stav da je odluka Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH neustavna. Odluka kojom CIK BiH, suprotno svojim ovlaštenjima, pokušava legalizirati posljedice masovnih ratnih zločina je nažalost tek posljednji u nizu skandaloznih postupaka ove institucije koja djeluje izvan zakonskih okvira i nadležnosti.

SDP BiH će u sklopu Bosanskohercegovačkog bloka poduzeti sve raspoložive mjere osporavanja odluke, u skladu sa zakonskim mogućnostima, poštujući i štiteći pravni poredak države Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu