GO SDP Stolac održao tribinu “Pitajte svoje zastupnike”, odziv građana odličan

Tribina pod nazivom “Pitajte svoje zastupnike” u organizaciji GO SDP Stolac sinoć je privukla veliku pažnju u gradu na Bregavi. Prostorije Gradske biblioteke “Mehmedalija Mak Dizdar” bile su popunjene do posljednjeg mjesta. U interaktivnoj dinamici diskusija, postavljanja pitanja i odgovora učestvovali su građani Stoca, članovi i simpatizeri SDP-a s jedne te s druge strane domaćin tribine prof.dr. Edim Šator, predsjednik GO SDP Stolac, Vesna Saradžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HN kantona i delegatkinja u Domu naroda Federacije BiH i njen kolega Arman Zalihić te predsjednik Kantonalnog odbira SDP HN kantona Ismet Lulić, koji je ujedno i predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HN kantona.

Praksa s organizovanjem javnih tribina SDP-a uz aktivno učešče građana je iskorak u vođenju politike na lokalnom nivou u Stocu. Izabrani zastupnici SDP-a su se odgovarajući na pitanja građana dotakli brojnih tema. Bilo je tu govora o promjeni prakse da se “olako odustaje” od pozicije predsjedavajućeg Gradskog vijeća Stoca budući da će se ući u osmu godinu kako na lokalnom nivou u Stocu čelne funkcije zakonodavne i izvršne vlasti pripadaju isključivo Hrvatima što je protivno ustavnim odredbama.

-Ta praksa mora prestati, a svi znamo ko je olako odustajao u Stocu od te pozicije. Kada na narednim lokalnim izborima SDP u GV Stoca osvoji mandate sve ćemo učiniti da dosadašnja praksa s pozicijom predsjedavajućeg GV Stolac prestane, rekao je Ismet Lulič.

Bilo je govora i o problemu predškolskog obrazovanja u Stocu gdje u postojeći vrtić ne dolaze djeca Bošnjaka, Srba i ostalih.

-Mene je lično šokirala spoznaja da je ovaj prostor biblioteke gdje razgovaramo s vama Udruženje građana, a ne ustanova od značaja za Grad, istakla je između ostalog Vesna Saradžić. Arman Zalihić je odgovarajući na pitanja akcentirao potencijale i značaj Stoca, apostrofirajući da ovaj grad ima dosta zajedničkog s Mostarom.

-Vi ovdje i mi ovdje u Stocu vidimo mnogo prostora za napredak u turizmu kao važnoj grani privrede, a konkretno Dubravska visoravan je idealna za poljoprivrednu proizvodnju, naglasio je Zalihić.

Na koncu je prof.dr.Šator zaključujući tribinu najavio da će već u januaru 2024.godine biti organizovana nova tribina u kojoj će učešće uzeti predstavnici izvršne vlasti iz SDP-a na nivou HN kantona i Federacije BiH.

stolacki.ba