SDP BiH
Miro Lazović

Glorificiranjem ratnih zločinaca žele se zadržati poražene i presuđene politike iz ’90-ih

Haški tribunal je presudom vojnom i političkom vrhu paradržavne tvorevine Herceg – Bosne zatvorio stranicu i dao ocjenu dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije. Presude bi trebale da budu pouka pojedincima za buduće politike, poručio je gostujući u Dnevniku TV1 Miro Lazović, potpredsjednik SDP BiH.

Potvrđenu presudu od 111 godina Prliću i ostalima Lazović je očekivao. Iznenađen je bio činjenicom da je potvrđen i udruženi zločinački poduhvat.

“Shvatio sam da su dali pravu mjeru dešavanja na prostoru BiH. Tom odlukom Hag je potvrdio udruženu, pogubnu politiku koja je kroz institucije Hrvatske i Herceg – Bosne proizvela velike zločine. Priželjkujem da se mnogi otrijezne i shvate kao politike koje trebaju ostati iza nas, a da se okrenu građenju novih odnosa“, poručio je Lazović.

Potez zločinca Slobodana Praljka jeste proizveo pažnju širom svijeta i kompromitirao Tribunal. Lazović smatra da je taj čin dobio više publiciteta od same presude.

“U sjeni su ostale patnje žrtava koje su bile prisutne izricanju presude. Ta j čin se ne smije glorificirati na način da se od takvih ljudi prave heroji i ponižavaju bivši logoraši“, kaže potpredsjednik SDP u Dnevniku TV1.

Komentirao je i negiranje presude koje dolazi od politički predstavnika Hrvata u BiH, te političkog vrha Hrvatske. Kaže, pokušavaju se političkim sredstvima i dalje realizirati ratni ciljevi.

“BiH ostaje taoc tih politika i zato je Tribunal presudama dao konačnu ocjenu događaja i otpast će projekti započeti 90-ih. Iznenađen sam izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića koje nisu državničke i koje nisu odgovorne. One su usmjerene na zadržavanje politika koje poražene i sankcionisane u Hagu. Njegova izjava da je to „zločinačka odluka“, govori o njegovoj neodgovornosti. Pokušava se sakriti ono što se dešavalo od 1992. do 1995. godine“, kaže Lazović.

Oni koji presude zločincima stavljaju na teret nekom od naroda, vlastiti narod drže kao živi štit u odbrani poraženih i osuđenih politika. Stvaraju u narodu iluziju da su zločinci heroji i to je loše za buduće generacije, a sve zbog ličnih interesa i čuvanja vlastitih pozicija, zaključio je Lazović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu