Igor Stojanović

Gdje je nestalo 2.5 tone nafte za vrijeme SDA-ovog direktora?

Na posljednjoj sjednici Doma naroda inicirali ste, neuspješno, formiranje Kluba Srba. Postoji li bojazan da će do kraja mandata Dom naroda biti bez tog kluba, i kakve to posljedice moglo proizvesti?

Na posljednjoj sjednici Dom naroda inicirao sam formiranje Kluba Srba jer osjećam odgovornost da SDP BiH, bez obzira što je u opoziciji, kao partija koja ima najveći broj zastupnika u klubu Srba, pokuša otkočiti proces formiranja vlasti 13. mjeseci nakon izbora. Nakon te sjednice, sasvim je jasno da  SDA i SNSD zajedno blokiraju konstituisanje kluba Srba. Dokaz tome je da Gospodin Čampara nije dozvolio Smiljani Viteškić iz SDA da se pojavi na klubu Srba, mada je ona bila u sali. Time je jasno da se pozicije dopredsjednika Doma naroda i potpredsjednika FBiH čuvaju za nekoga iz SNSD-a ili nekoga ko bi podržao Dodika u FBiH. Posljedice neformiranja kluba Srba su takve da bilo ko da pokrene ustavnost donešenih odluka na Domu naroda, može stopirati rad FBiH.

 

U nekim kombinacijama spominje se ime Žarka Vujovića, bivšeg člana SDP-a, kao osobe koja bi mogla biti predložena za dopredsedavajućeg iz reda srpskog naroda. Hoćete li mu pružiti podršku ako do toga dođe?

U skladu sa izbornim rezultatom i činjenicom da SDP BiH ima najveći broj delegata u klubu Srba, očekujem da svi podrže našeg kandidata.  Da li će SDP BiH eventualno dati podršku nekome drugom, odlučiće organi nakon konkretnih prijedloga.

 

Pored toga što ste delegat u Domu naroda, vi ste i zastupnik SDP-a u Skupštini KS. Čini se da šetorka ne funkcioniše baš dobro kako se pokušava predstaviti u javnosti. Jesu li odnosi poljuljani nakon slučaja Zornić i dešavanja u vezi sa ministricom Bogunić?

I na tim slučajevima,koje pominjete, SDP i šestorka su svojim potezima principijelno dokazali da su drugačiji od prethodne vlasti. Prije svega  prema načinu na koji su riješili te probleme. Kao i u svakoj koaliciji, pa i u unutarfamilijarnim odnosima, tako i u okviru šestorke postoje određena razmimoilaženja u stavovima. Ta razmimoilaženja do sada nijednom nisu dovela u pitanje funkcionisanje šestorke. Bez obzira na medijske pritiske iz opozicije. Mislim da šestorku način vođenja politike i način ispravljanja grešaka još više učvršćuje na putu za bolji život građana Kantona Sarajevo. Baš kao i u familijarnim odnosima, teške situacije vas zbliže i postanete još jači. Naredni izbori će biti ključni u tome kakva je percepcija građana o rezultatima rada šestorke. Ja mislim da smo krenuli dobrim putem.

 

Odavno iz SDA najavljuju rekonstrukciju vlasti u KS, a nedavno je to ponovo učinio predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. Mislite li da bi DF i SBB mogli uči u tu priču sa SDA?

Gospodin Izetbegović kao predsjednik opozicione partije u Kantonu Sarajevo očigledno ima potrebu da stalno insistira na rekonstrukciji Vlade KS kako bi zadržao motiv u vlastitim organizacijama. Svjestan da SDA jedino funkcioniše kada koristi resurse vlasti. U suprotnom, davno promašena politika bez vlasti mogla bi se u Kantonu Sarajevo početi raspadati nakon lokalnih izbora. Zbog toga imamo već 5 najava rekonstrukcije za godinu dana. Na hipotetička pitanja o ponašanju SBB-a i DF-a ne želim odgovarati. SDP BiH je opredijeljen da punim političkim kapacitetom doprinese započetim procesima u kojem su problemi građana, borba protiv korupcije i transparentnost rada Vlade naš prioritet.

 

U novebru ističe rok do kada bi SDP trebao isplatiti dug od više od 200 hiljada KM prema Poreznoj upravi FBiH. Ukoliko novac ne bude uplaćen SDP bi mogao ostati brz sprata zgrade koji je upisan kao garancija. raspolaže li SDP tim novcem i hoće li uspjeti vratiti dug na vrijeme?

Ovo je pitanje za dosadašnje ljude SDP-a koji su vodili poslovnu politiku, a ne za mene. Trenutno Poreskoj upravi FBiH  3502 subjekta duguju preko 2 i po milijarde KM. Izgleda da se u javnosti raspravlja samo o ovih 200 000 KM koje duguje SDP BiH. Sve što vam mogu reći je da SDP BiH ima sporazum sa poreskom upravom u skladu sa zakonom i da nijedna nekretnina nije ugrožena.

 

Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku o dodatnoj članarini kako bi se pomoglo “pri sanaciji finansijskog stanja u SDP-u BiH”. Izvršavaju li članovi tu obavezu, koliko ste vi uplatili dodatne članarine?

SDP BiH je u skladu sa statutom, kao i prethodnih 10 godina na svojim organima usvojio odluke o dodatnoj članarini za predstavnike u izvršnim i zakonodavnim organima. Poštivanje odluka nikad nije bilo upitno. Za razliku od drugih stranaka koje svoje kampanje finansiraju novcem javnih preduzeća kroz javne i tajne fondove, mi se finansiramo po zakonu od članarina i prihoda iz budžeta. Vjerovatno smo zbog toga i dužni jer ne želimo pratiti lopovluk vladajućih u finansiranju kampanja. Ja sam do sada uplatio 1 800 KM dodatne članarine.

 

Prozvani ste nedavno da ste, dok je ZIO ’84 propadao, kao savjetnik direktora primali platu od 2.200, ali i stimulacije od hiljadu maraka. Jesu li ta primanja bila opravdana i šta ste radili kao “savjetnik za društvene zajednice”?

KJP “ZOI 84” sam napustio prije 6 godina. SDA na svojim portalima 6 godina nije spominjala moju platu. Ali, nakon što sam na Sjednici Skupštine KS iznio informaciju da je bivši direktor KJP “ZOI 84” iz SDA za sanaciju preduzeća dobio 17 miliona KM i precizan plan sanacije, a da je 6 miliona KM potrošio mimo plana, odjednom se pojavila priča o mojoj plati. SDA stalno pokušava izjednačiti sve u politici da bi narod pričao da smo svi isti. Za SDA je isto kad ja dobijam platu zato što idem na posao i kad SDA ukrade 6 miliona KM mimo sanacionog plana. Njihov navod da sam na 2200 KM dobijao još 1000 KM nije istinit. Moja plata je bila 1200 KM i nakon što me tadašnji direktor zadužio da radim mimo svog posla na projektu EYOF 2017, imao sam dodatak na platu 9 mjeseci. SDA je smijenila kompletan tim sa projekta EYOF 2017, kao posljedicu smo imali da je Sarajevo izgubilo domaćinstvo za EYOF 2017. 4 godine nakon smjene i nakon što je Sarajevo zamijenilo domaćinstvo sa Turskom za 2019-tu godinu, ta ista SDA me vratila na projekat EYOF 2019. Rezultat je bio da se EYOF 2019 održao. Ja sam za svaki postupak iz perioda dok sam radio u KJP “ZOI 84” spreman odgovarati. Uvrede iz SDA me neće zaustaviti u namjeri da raskrinkamo kriminal u KJP “ZOI 84”. Skupština KS je novom Direktoru imenovanom od šestorke naložila da istraži zašto je bivši Direktor kupio četvorosjed za koji mu je i prodavac dao mišljenje da ne može funkcionisati na Bjelašnici. Ko je uništio 2 nova ratraka u prošlom mandatu? Gdje je nestalo 2.5 tone nafte za vrijeme SDA direktora? I kako je zaposleno 16 radnika posljednjeg dana mandata SDA direktora? Krivične prijave za tog čovjeka su već pokrenute. Treba li reći da je to isti čovjek koji je nakon prelaska iz KJP”ZOI 84″ u Turističku Zajednicu KS kupio kiosk za 250 000 KM. Međutim, SDA ga i dalje strastveno brani. Ali će i šestorka strastveno nastaviti istraživati kriminal i tražiti procesuiranje.

 

Oslobodjenje.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu