SDP BiH
Aner Žuljević

Gdje HDZ ima većinu, Srba nema

Koordinacija srpskih udruženja Grada Mostara pozvala je OHR, OEBS, ombudsmena za ljudska prava, te predstavnike srpskog naroda na svim nivoima vlasti da preduzmu mjere zbog “grubog kršenja prava srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”. Vladajuća koalicija na nivou RS-a i Vijeće ministara BiH pozvani su da se uključe u rješavanje problema starog gotovo dvije decenije, s obzirom na to da Srbi u Ustavu HNK-a ni danas nisu konstitutivan narod.

O ugroženosti srpskog naroda u dijelu Hercegovine koji pripada Federaciji BiH, u Mostaru je govorio predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik. Bila je to i jedna od tema njegovog razgovora s Draganom Čovićem vođenog u centrali HDZ-a BiH u Mostaru.

Poslanik u Skupštini HNK-a Aner Žuljević najavljuje da će poslanici SDP-a BiH, stranke iz koje dolazi, do kraja mjeseca učiniti sve kako bi se u dnevni red uvrstio amandman o konstitutivnosti Srba u HNK-u.

– Želimo da se javno glasa, pa da vidimo ko je zaista da Srbi budu konstitutivni u našem kantonu, a ko ne, kaže Žuljević.

Žuljević je na posljednjoj sjednici Skupštine HNK-a od resornog ministra zatražio da se umjesto šifri kandidata koji su bili uspješni na konkursu, objave njihova imena i nacionalnost. To je, kaže, uradio sumnjajući da nije rađeno u skladu s “onim što MUP HNK-a treba u ovom trenutku po pitanju nacionalne strukture kadrova”.

– Nacionalna struktura unutar MUP-a važna je zbog dalje sigurnosti i međunacionalnog povjerenja u Kantonu. Konkursna procedura trebala je da makar donekle uravnoteži devastiranu nacionalnu strukturu unutar MUP-a, ali ju je, čini mi se, samo dodatno pogoršala. Ako se moje sumnje obistine, kao i tvrdnje Koordinacije srpskog naroda, pokrenut ćemo inspekcijski nadzor, a stvar bi mogla dospjeti i pred sudove, poručuje Žuljević.

Oslobođenje


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu