Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH

Gašenje SDP-a, kao političkog subjekta, poslije 108 godina tradicije je neprihvatljivo

Na konferenciji za medije, nakon vanredne sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, medijma se obratio predsjednik Nermin Nikšić, koji je predstavio zaključke Predsjedništva vezane za nedavni prijedlog Demokratske fronte o principima održavanja Kongresa ujedinjenja.

„Prvi i osnovni zaključak sa sjednice je da o ukidanju SDP BiH ne može biti razgovora. Samim tim, ovi uslovi koji su ponuđeni o ujedinjenju od strane Demokratske fronte, a koji podrazumijevaju gašanje postojećih i formiranje novog političkog subjekta, za nas su neprihvatljivi i nerealni.

Smatramo kako je gašenje SDP-a, kao političkog subjekta, poslije 108 godina tradicije neprihvatljivo, te da je prijedlog sračunat kao potez kojim se ostvaruje određena pozicija u medijima.

Ne pada mi na pamet biti predsjednik koji će poslije 108 godina i tri godine mandata predsjednika ugasiti SDP. Takve stvari i naš Statut reguliše, a on govori da je potrebna dvotrećinska većina delegata na Kongresu da bi se partija ugasila.

Izražavamo žaljenje što Demokratska fronta, na sastanku koji je održan prošle godine u njihovim prostorijama, nije prihvatila prijedlog iznalaženja mogućeg i prihvatljivog modela ujedinjenja“, rekao je Nikšić i dodao kako je SDP spreman nastaviti razgovore i potpisati koalicioni sporazum, prije i poslije izbora.

“Pozivamo DF da svoju ozbiljnost u predizbornoj i postizbornoj saradnji demonstrira izlaskom iz vlasti u USK gdje su vlast sa SDA, koja je najodgovornija za sadašnje stanje u državi.

Također, pozivamo Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu, kako bi unutar građanskog bloka mogli otvoriti raspravu o procesu izbora zajedničkog kandidata za poziciju člana Predsjedništva BiH“, navedeno je na press konferenciji.

Predsjedništvo SDP BiH je također jednoglasno usvojilo 10 zaključaka, kada je riječ o nastavku saradnje i zajedničkom djelovanju građanskih stranaka.

„SDP je potpuno posvećen saradnji s građanskim strankama, kako bi se spriječilo daljnje propadanje države Bosne i Hercegovine. Spremni smo na ujedinjenje nakon izbora, a pozivamo ostale partije, ukoliko žele, da se odmah integriraju u rad, na način da pravično postanu dio SDP-a, na svim našim nivoima organizovanja.

Naš cilj nije samo ujediniti lijeve stranke, već jačati državu pa time uključiti i akademsku zajednicu u rješavanje problema. Naš politički protivnik su vladajuće nacionalne stranke i stanje u našoj zemlji“, izjavio je Nikšić.

Zaključke Predsjedništva možete pogledati ovdje:

Zaključci Predsjedništva SDP BiH

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.