Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica

Garibija: Porodično savjetovalište do kraja godine u novoj zgradi

Nova zgrada Porodičnog savjetovališta mogla bi biti useljena do kraja godine, a resorno ministarstvo je spremno uložiti dodatne napore kako bi građani i radnici narednu godinu dočekali u novom, namjeni prilagođenom objeku, poručio je Malik Garibija, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo. Ministar je gradilište obišao sa direktorom Senadom Alićem i uposlenicima Porodičnog savjetovališta.

“Želimo da korisnici i radnici i što prije dobiju nov i funkcionalan objekat kojim će se Sarajevo moći ponositi. Novi prostor također treba da osigura kapacitet kako bi Porodično savjetovalište preraslo u centar za porodicu te kako bi preuzelo veći i širi opis poslova. To je zadatak koji ministarstvo stavlja pred ovu ustanovu, a nemamo sumnje da će stručni tim znati odgovoriti. Zdrava porodica je najbolja prevencija socijalnih devijacija i mi kao društvo trebamo ustanovu koja će se u potpunosti posvetiti misiji zaštite porodice, od Porodičnog savjetovališta očekujemo da postane jedna takva ustanova”, ističe Garibija.

Ministarstvo će također tražiti način da se u okviru ove zgrade riješi i prostorno pitanje Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo koje trenutno nema adekvatne prostorije za rad. Zgrada, također, ima veoma funkcionalne namjenske prostorije za okrugle stolove, kongrese, seminare, edukacije, itd. a koje će biti na raspolaganju institucijama Kantona Sarajevo i čime će se napraviti značajne uštede u sredstvima koja se trenutno troše za iznajmljivanje sličnih prostora.