Posjeta Kući cvijeća

Forum žena SDP Kantona Sarajevo u posjeti Beogradu

Sukladno Planu programskih aktivnosti, članice FOŽ-a SDP BiH Kantona Sarajevo, predvođene predsjednicom Editom Sulejmanović, u subotu su boravile u Beogradu. Ova posjeta je iskorištena za obilazak memorijalnog kompleksa “Kuća cvijeća”, odnosno mjesta koje je posljednje počivalište jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Bila je ovo prilika da se oda dužna počast maršalu Titu, čovjeku koji je obilježio jedan historijski period i koji je zasigurno jedna od najznačajnijh ličnosti na jugoslovenskim prostorima u posljednjih 100 godina.
Članice Foruma su obišle i Muzej istorije Jugoslavije i sa dozom nostalgije, još jednom se podsjetile na neko ljepše vrijeme i na državu koja je svojevremeno bila izuzetno cijenjena u svijetu.

Posjeta Beogradu je iskorištena i za uspostavljanje kontakta sa članicama NVO “Žene u crnom”. Riječ je o organizaciji koja je, iako izložena strašnom pritisku i brojnim prijetnjama, ipak uspjela učiniti jako puno u procesu suočavanja sa prošlošću u Srbiji. Tokom razgovora članice FOŽ-a su izrazile zahvalnost “Ženama u crnom”, čija hrabrost i odvažnost da javno govore o velikosrpskoj agresiji na BiH, genocidu u Srebrenici, zapravo nadahnjuje sve one slobodoumne snage u BiH koje od ove države žele napraviti modernu, evropsku zemlju u kojoj će se poštovati sva građanska prava i koja neće biti tijesna ni za koga.

Predsjednica FOŽ-a Edita Sulejmanović je posebno istakla da su u petak, 08. juna, u Sarajevu, “Žene u crnom” dobile priznanje “Povelja Kulina Bana”. Kao razlozi za dobijanje ovoga priznanja su navedeni hrabrost i visoka moralnost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje. Iz ovoga obrazloženja je zapravo jasno šta za slobodoumni svijet predstavljaju “Žene u crnom”. Stoga Forum žena SDP BiH KS ovu posjetu smatra početkom saradnje i svojevrsnog partnerstva sa organizacijom koja je osvjedočeni prijatelj BiH, svih njenih građana i naroda. Uzvratna posjeta je dogovorena za jesen ove godine kada će se razgovarati o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata.

Posebnu zahvalnost FOŽ KO SDP BiH Sarajevo izražava i onima koji su podržali odlazak u Beograd. To su: generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić, predsjednik KO SDP Sarajevo Damir Mašić, te predsjednici općinskih organizacija SDP-a Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća.