Forum mladih SDP Ilidža podjelom karanfila čestitao Osmi mart!

Ako bi se cjelokupna historija nastojanja žena i njihove borbe da ostvare jednakost, ravnopravnost, ekonomsku, društvenu i političku neovisnost, dala sabrati u jedan pojam, tada bi to sigurno morao biti – Osmi mart.

Sa vremenom ubrzane industrijalizacije početkom XX stoljeća i izbijanja žena na ekonomsku pozornicu u globalnom društvenom diskursu, javila se potreba za njihovom konsolidacijom i zajedničkim djelovanjem kroz koje su, ne samo tražile, nego i aktivno učestvovale u kreiranju političkih promjena u svijetu. Socijaldemokratija se i u tim vremenima pokazala kao jedina politička struja koja je mogla stvoriti pretpostavke za jednakost radnih žena u svijetu koji je, pod teretom tenzija, sve više tonuo u izvjesne sukobe s početka XX stoljeća. Tako je 1910. godine održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale i na prijedlog Clare Zetkin, proglasila 8. mart za Međunarodni dan žena.

Osmi mart u narednom periodu postao je dan na koji su se radnice vezale u proteste, tražeći svoja prava, kraće radno vrijeme, pravo glasa i bolje radne uslove.

I FOM SDP BiH Ilidža je na tragu svih naučenih lekcija prošlosti, poštujući sve borbe žena koje su jedinstvom rušile granice i stereotipe, današnji dan proveo na ilidžanskim ulicama, među radnim ljudima. Obilazeći radnice koje današnje, nedjeljno i osmomartovsko jutro provode radno, FOM SDP-a iznenadio je posjetom i malim znakom pažnje, te tim činom i simbolično podsjetio radnice da socijaldemokratija na Ilidži ostaje uz njih u borbi za svijet ravnopravnih građana, ali i na snagu ujedinjenih žena koje će danas vezati crveni karanfili… A sutra, ko zna!? Uz cvijet, srasla je i pokoja poruka, kao zalog mudrosti za buduće pobjede.

I ovom prilikom FOM SDP BiH Ilidža, svim ženama u Bosni i Hercegovini i svijetu, čestita 8. mart, Međunarodni dan žena!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu