Forum mladih SDP BiH Sarajevo: Studenti u vrijeme pandemije na ulicama zahvaljujući Kriznom štabu FBiH!

Kako je već poznato javnosti jučer je donesena naredba Kriznog štaba FBiH, da se studenti iz sarajevskog Studentskog doma Bjelave isele, te da u tom domu budu smješteni državljani/ke Bosne i Hercegovine koji će doći iz Rima.

U ovoj naredbi ne bi bilo ništa sporno da se provela pravovremeno, te da se studentima iz ovog doma prethodno obezbijedio alternativni smještaj. Međutim, kako mediji javljaju Uprava JU Studentski centar Sarajevo je na svojoj Facebook stranici dan prije obavijestila studente o odluci Kriznog štaba, koja je donesena istog dana, a to je da će se navedeni dom pretvoriti u izolatorij.

S jedne strane Krizni štabovi diljem Bosne i Hercegovine apeluju da je samoizolacija u ovim uslovima jedino rješenje smanjenja pandemije, a s druge, Krizni štab FBiH donosi odluke o preseljavanju studenata kojima se uzrokuje masovni socijalni kontakt, povećan rizik zaraze te kojima su studenti nužno osuđeni na nepoštivanje preventivnih mjera samoizolacije.

Ovim putem Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH apeluje na članove Kriznog štaba FBiH, ali i članove drugih Kriznih štabova, da ne donose ishitrene odluke slične ovoj koje će, u već neobuzdanoj situaciji širenja pandemije, donijeti veću štetu a samim time u ovom slučaju ugroziti zdravlje kako građana tako i studenata.

U medijima je i prenesena informacija o tome da je Studentski dom u Nedžarićima prazan od 16. marta 2020. godine, a da će se period pandemije SARS-COVID-19 virusa iskoristiti za krečenje doma.

Shodno navedenome smatramo da je ova odluka Kriznog štaba potpuno besmislena, te da je mnogo bolja opcija bila ustupiti smještaj pristiglim licima u druge prazne prostore, a kojih, kako vidimo, ima. Pored brojnih praznih alternativnih smještaja izbacivanje studenata pokazuje se kao loša mjera.

U teškim vremenima, koja su pred nama najvažnije je pokazati solidarnost, ne samo prema najrizičnijim skupinama nego prema svim odgovornim građanima i građankama naše države, a pogotovo prema studentima/cama i mladima na kojima je naša budućnost.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu