KO SDP SBK

Fontana i korona

Jučer, na Dnevnom redu sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona, našao se prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije, poznat i kao “Korona zakon”. Zakon nije dobio podršku Vlade i time su radnici i privrednici i dalje ostavljeni bez sistemske podrške od strane Kantona, kakvu podršku imaju u većini drugih kantona u Federaciji FBiH.

Ko je zaista kriv za neslaganja između vječnih koalicionih partnera na području Srednjobosanskog kantona u ovom slučaju je potpuno nebitno, navikli smo na izmišljene krize koje nastaju svake druge godine čim se proglase izbori – ono što je bitno je činjenica da Zakon koji je ionako dobrano zakasnio da barem ublaži posljedice pandemije na privredu Srednjobosanskog kantona jučer nije usvojen, a da ne govorimo da su mjere predviđene istim više nego nedovoljne. Iznos od oko 200 KM po radniku za preduzeća koja neće otpustiti radnike ne samo da je nedovoljan, nego i bezobrazan. Pitamo se kako bi iko od predlagača ovog Zakona mogao preživjeti sa 200 KM mjesečno.

I onda jučer ova vijest prođe nezapaženo pored „ključnih“ životnih pitanja kojima se bavila SDA u Srednjobosanskom kantonu – ko je i zašto postavio novu fontanu u Vitezu. A simbolika te fontane upravo odražava ono što je Vlada SBK neusvajanjem ovog zakona jučer uradila po radnicima ovog kantona i što radi po građanima ovog Kantona već godinama. Valjda je baš u tome i problem ove fontane u kojoj su se mnogi prepoznali.