FOM SDP Novi Grad poziva mlade na solidarnost sa penzionerima

Forum mladih SDP BiH Novi Grad Sarajevo, podržavajući borbu penzionera za poboljšanje njihovog društvenog i socijalnog položaja, ističe povezanost položaja mladih i položaja penzionera u društvu. Naime, da bi iz, za to predviđenih fondova, mogle biti isplaćivane penzije, odnosno da bi postojeće penzije mogle biti povećane, nužan preduvjet jeste povećanje broja novozaposlenih. Upravo je nemogućnost zapošljavanja jedan od ključnih problema na koji mladi nailaze i zbog kojeg napuštaju našu državu. Drugim riječima, našu zemlju napuštaju upravo oni koji bi na osnovu svog zaposlenja, a kroz doprinose na platu, trebali da pune PIO/MIO fond.

Stav Foruma mladih SDP BiH Novi Grad Sarajevo jeste da država mora učiniti sve napore kako bi, s jedne strane, zadržala mlade u Bosni i Hercegovini kroz stvaranje ambijenta za nova zapošljavanja kroz regulaciju tržišta i procesa zapošljavanja od strane države, ali i uz poticaje razvoju privatnog sektora, a s druge strane, penzionerima osigurala dostojanstven i siguran život, a ne da isti egzistiraju na rubu siromaštva zbog niskih i neredovnih penzionih primanja.

U ovom kontekstu, izražavamo svoju zabrinutost ponašanjem aktuelne političke pozicije koja ne pristupa sistematskom rješavanju navedenih problema, već ili problem ignoriše usljed čega ogroman broj mladih napušta našu zemlju ili rješavanje problema prolongira kroz dodatna zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka.

Stoga Forum mladih SDP BIH Novi Grad Sarajevo, kao politički interesni oblik koji prevashodno zastupa interese mladih, poziva sve mlade na solidarnost sa penzionerima u njihovoj borbi, jer svi mi samo zajedničkom borbom možemo ostvariti bolje sutra za sve nas.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu