Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za Radio Sarajevo

Firma Analytics Experts nije ništa direktno radila sa SDP BiH

Mediji su se proteklih dana bavili pitanjem da li će se afera u vezi sa pranjem novca, koja potresa Hrvatsku i u okviru koje je uhapšena supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske i šefa obavještajne službe, Ana Karamarko, “preliti” u BiH?

Prema pisanju Oslobođenja, firma Analytics Experts, čiji je vlasnik “mozak” cijele kriminalne organizacije u Hrvatskoj, Tomislav Pavković, poslovala je i u BiH, i to sa SDP-om BiH.

Kako se navodi na web-stranici ovog lista, prema finansijskom izvještaju, kojeg je SDPBiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), na dan 31. decembar prošle godine, ova stranka prema firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog finansijskog izvještaja, kojeg “centrala” ili bilo koja organizaciona jedinica SDP-a treba platiti nekoj firmi. Prvi naredna obaveza je dvostruko manja od ovog iznosa, ne računajući poreze i doprinose, odnosno plaćanja prema budžetima.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba lider SDP-a Nermin Nikšić komentirao je navedenu aferu i potencijalnu vezu te stranke sa njom.

“Poštovani u vezi s Vašim pitanjem, ističemo kako je u našim poslovnim knjigama evidentirana obaveza prema firmi Analytics Experts iz Zagreba. Obaveze su uredno prikazane u bilancama i svim ostalim izvještajima koje su stranke obavezne podnositi na godišnjem nivou. To se uostalom može utvrditi uvidom u izvještaj koji smo podnijeli CIK BiH. Nije bilo nikakvih plaćanja od strane SDP prema navedenoj firmi do sada”, kazao je Nikšić.

U izvještaju nije navedeno kakav je posao SDPBiH sklopio sa firmom Analytics Experts.

Na pitanje o prirodni veza SDP-a sa navedenom firmom, Nikšić je dodatno pojasnio:

“Oni nisu ništa direktno radili za SDP. Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo. Kao što sam rekao do sada nismo imali plaćanja prema njima”, zaključio je Nikšić.

Inače, kako su izvijestili mediji u Hrvatskoj, bazirajući tvrdnje na informacijama dobijenim od USKOK-a, Analytics Experts je samo jedna od firmi u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića. Njih dvojica su organizovali čitavu mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu