Selma Lučkin

Feministički PitchWeise

Festival ženske umjetnosti i aktivizma, upravo je okončan u Sarajevu. Skromno, ali sretno su ga po trinaesti put organizovale članice Fondacije „CURE“. Festival, još kada je bio pokrenut, bio je vođen potrebom da zauzme javni prostor, a „CURE“ su u tome uspjele. Sva dešavanj odvijala su se u JU Centar za kulturu Kantona Sarajeva i u Domu mladih Centar Skenderija.

Oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija iz BiH, regije i inostranstva, predstavilo je svoje radove. Sve ove savremene vještice, iako su pomalo životno anatemisane, nisu još spaljene. One su slobodne, one su snažne žene, koje imaju snagu i želju za promjene. One su te koje društvo propitkuju i transformišu.

Bore se za ravnopravnost i svijet bez diskriminacije.Međutim, nije ovo problem samo susjedne zemlje, ovo je problem svih zemalja bivše Jugoslavije. U panelu Socijalna (ne)isključenost – samozastupanje i društvena odgovornost publika je imala priliku slušati iskustva Maje Gasal Vražalice, Selme Lučkin, Aide Hrnjić i Aiše Smailbegović kao žena aktivistkinja. Mnoge žene, građane i građanke je potresla i rasplakala Ulična akcija Centra ženskih prava BiH u subotu ispred Ekonomskog fakulteta. Završila se sa riječju „Nikada više“ – kao odgovor svakom nasilju.

Kroz „Bajke i cajke“ Fondacija CURE kreirala je svoje bajke, osmislile nove početke i završetke, nove identitete i rasplete. Pokazale su kako savremene vještice imaju snagu da društvo BiH mijenjaju nabolje sa Festivalom ženske umjetnosti i aktivizma.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu