Selma Lučkin

Feministički PitchWeise

Festival ženske umjetnosti i aktivizma, upravo je okončan u Sarajevu. Skromno, ali sretno su ga po trinaesti put organizovale članice Fondacije „CURE“. Festival, još kada je bio pokrenut, bio je vođen potrebom da zauzme javni prostor, a „CURE“ su u tome uspjele. Sva dešavanj odvijala su se u JU Centar za kulturu Kantona Sarajeva i u Domu mladih Centar Skenderija.

Oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija iz BiH, regije i inostranstva, predstavilo je svoje radove. Sve ove savremene vještice, iako su pomalo životno anatemisane, nisu još spaljene. One su slobodne, one su snažne žene, koje imaju snagu i želju za promjene. One su te koje društvo propitkuju i transformišu.

Bore se za ravnopravnost i svijet bez diskriminacije.Međutim, nije ovo problem samo susjedne zemlje, ovo je problem svih zemalja bivše Jugoslavije. U panelu Socijalna (ne)isključenost – samozastupanje i društvena odgovornost publika je imala priliku slušati iskustva Maje Gasal Vražalice, Selme Lučkin, Aide Hrnjić i Aiše Smailbegović kao žena aktivistkinja. Mnoge žene, građane i građanke je potresla i rasplakala Ulična akcija Centra ženskih prava BiH u subotu ispred Ekonomskog fakulteta. Završila se sa riječju „Nikada više“ – kao odgovor svakom nasilju.

Kroz „Bajke i cajke“ Fondacija CURE kreirala je svoje bajke, osmislile nove početke i završetke, nove identitete i rasplete. Pokazale su kako savremene vještice imaju snagu da društvo BiH mijenjaju nabolje sa Festivalom ženske umjetnosti i aktivizma.