Irfan Čengić

Federalni ministar pravde izgubio zakon u ladici

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić, uputio je zastupničko pitanje u vezi usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH. Čengić je uz zastupničko pitanje i dostavio tekst nacrta ovog zakona u slučaju da je ministar pravde u ladicama izgubio zakon.

“Već šest godina ne postoji zakon u FBiH koji bi obuzdao političare u sukobu interesa, tačnije od nakaradnih izmjena državnog zakona iz 2013”, rekao je ovim povodom Čengić.

U januaru ove godine je Vlada FBiH prihvatila inicijativu za donošenje ovog zakona i navela da na zakonu rade međunarodni eksperti uz pomoć britanske ambasade.

“Eksperti su uradili svoj posao, dostavili zakon, ali ga ministar pravde FBiH drži u svojoj ladici”, naglašava Čengić.

Također je istaknuo da, ukoliko u narednom periodu Vlada FBiH ne dostavi zakon u Parlamentarnu proceduru, isti će sam predložiti i tražiti podršku građana na ulicama naših gradova.