Enver Bijedić

Federacija BiH prva u regionu izvršila procjenu šteta na saobraćajnoj infrastrukturi

Ukupna procijenjena šteta na željeznicama, magistralnim i regionalnim cestama oko 38 miliona eura.

Slika

Federacija BiH je prva u regionu koja je izvršila procjenu šteta nastalih na saobraćajnoj infrastrukturi nakon poplava i pokretanja klizišta, te je ukupna procijenjena šteta na željeznicama, magistralnim i regionalnim cestama oko 38 miliona eura.

– Računajući Republiku Srpsku, Hrvatsku i Srbiju, prvi smo u regionu izvršili procjenu šteta u oblasti infrastrukture. Procijenjena šteta na željeznicama je oko 10 miliona eura, a na magistralnim cestama oko 17 miliona eura, što uključuje i rekonstrukciju određenih dionica, te na regionalnim cestama oko 11 miliona eura – potvrdio je za Agenciju Fena federalni ministar prometa i komunikacije Enver Bijedić.

Posebno ističe da su Željeznice Federacije prve sanirale i štete koje su nastale na dionicama koje one pokrivaju, te da su već 26. maja svi željeznički pravci u Federaciji bili osposobljeni za normalno funkcioniranje.

– Prvi naš korak uslijed poplava je bio da osposobimo željezničku infrastrukturu, a što smo i uradili 26. maja, kako bi bh. privreda mogla da prevozi svoju robu. To je jako bitno zato što se 70 posto bh. privrede transportuje robu preko željeznica – istaknuo je Bijedić.

Dalje navodi da je drugi njihov korak bio na osposobljavanju magistralnog puta M 17, a gdje je bilo najveće klizište.

– Sanirali smo najveće klizište u Kosovi. Napravili smo jedan bajpas gdje se jednom trakom može komunicirati i sada je magistralni put M17 ponovo u funkciji. Nije bio u funkciji, jer se oko 500 hiljada kubika zemlje sručilo na cestu, a to je velika šteta. Uspjeli smo to sanirati, a sada ćemo dovesti sve magistralne ceste u funkciju u kojoj su bile prije ovih poplava – kazao je Bijedić.

On je naglasio da postoje tri načina po kojima će moći finansirati sanaciju šteta koje su nastale nakon poplava i klizišta, te da im je to prioritet u budućem periodu.

– Prvi način je sredstvima iz budžeta kojima raspolažu javna preduzeća Ceste Federacije i Željeznice Federacije. Drugi način će biti kreditna sredstva, a gdje smo ostvarili jako dobre kontakte sa međunarodnim kreditorima koji će nam dati povoljne kredite za sanaciju cesta. Treći način je organizacija donatorske konferencije na nivou diplomatskog kora u BiH, koja će obezbijediti sredstva za sve vrste šteta, ne samo za infrastrukturu, nego i za domaćinstva, poljoprivredu i druge – zaključio je Bijedić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.