Odbor za antifašizam SDP BiH

Fašistima i nacionalistima smeta multikulturalno biće Sarajeva i BiH

Jučer je u Sarajevu održana Treća sjednica Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Odbor je razmatrao i usvojio informacije o održanim aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma za antifašističku borbu, te održanim tribinama u Lukavcu i Tešnju, obavio pripreme za obilježavanje najznačajnijeg datuma novije historije naše države 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Tog dana, našoj državni su na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđene današnje granice, ali i usvojeni bitni dokumenti za sve njene narode i narodnosti. Odbor je zaključio da se značaj ovaj datuma treba približiti građanima na teritoriji cijele države, radi sve češćih negiranja i osporavanja značaja zasjedanja ZAVNOBiH-a, ali i jačanja fašističkih ideja koje se sprovode u djela.
Jačanje ideja fašizma i nacionalizma vladajućih stranka u BiH očituje se u primjerima davanja imena škole po fašističkom slugi Mustafi Busuladžiću, postrojavanjima četničkih jedinica, veličanju ratnih zločinaca, ali i nedavnom plakatiranju sarajevskog naselja Dobrinje slikama fašiste Ante Pavelića.

Najbolju spregu fašista i nacionalista, kojima smeta multikulturalno biće Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, pokazuje i neusvajanje imena sportske dvorane po heroju posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Gorana Čengića. Čovjeka koji je svojim životom platio pokušaj spašavanja komšije od ratnog zločinca Veselina Vlahovića – Batka.

Odbor će u svoj daljem radu u saradnji sa organima i svim antifašistima insistirati da se ova sramna odluka Općinskog vijeća Novo Sarajevo bude poništena i dvorana dobije ime Gorana Čengića.
Članovi Odbora započeli su izradu i Programa rada za 2018. godinu, te izradi Registra značajnih antifašista i drugih ličnosti koje su svojim radom doprinijeli antifašističkoj borbi, oslobođenju države ali i razvoju Bosne i Hercegovine. Također, dogovoreni su naredni zadaci na širenju i jačanju antifašističkog i ljevičarskog bloka u BiH, saradnji sa drugim ljevičarskim organizacijama i pokretima u zemljama regiona.

Konstantno ćemo se nastaviti približavati građanima koji su protiv sve prisutnijeg fašizma u državi i susjednim zemljama.