Denis Bećirović za portal Vijesti.ba

Evropske države bi, poput SAD-a, trebale uvesti sankcije Dodiku

Bećirović je mišljenja kako bi i evropske zemlje trebale razmisliti o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako su to uradile SAD.
Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović osudio je jučerašnji govor Milorada Dodika na obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te je pozvao državne organe i međunarodnu zajednicu da djeluju.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

“Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet”, kazao je Dodik.

Bećirović kaže kako je svim političkim ekstemistima u BiH potrebno poslati nedvosmislenu poruku.

“Želim vrlo jasno reći da Miloradu Dodiku, kao i svim političkim ekstremistima u državi BiH, moramo iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati nedvosmislene poruke i vrlo jasno istaći; prvo, da postoji država Bosna i Hercegovina, drugo, da postoje državni organi BiH, i treće, da je krajnje vrijeme da neodgovorni političari kakav je Milorad Dodik prestanu rastjerivati građane, a posebno mlade ljude iz BiH, rastjerivati strane investitore i uništavati bh. ekonomiju”, kazao je Bećirović za Vijesti.ba.

Bećirović dodaje kako ovakvim ratnohuškačkim porukama oni samo doprinose većoj bijedi stanovništva u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

“Mislim da i međunarodna zajednica treba napokon poslati vrlo jasnu poruku i hitno zaustaviti ovakvu antiustavnu, a dodao bih, i petokolonašku politiku Dodika kojom se udara na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ovakav flagrantan i bezobziran način odavno neko nije ugrožavao temelje države Bosne i Hercegovine, i to ne smije nikako izmaknuti kontroli”, ističe potpredsjednik SDP-a.

Bećirović je mišljenja kako bi i evropske zemlje trebale razmisliti o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako su to uradile SAD.
“Mislim i predlažem da se razmisli, da se osim SAD-a, i pojedine evropske države pridruže sankcijama protiv Milorada Dodika koji predstavlja najekstremnijeg političara, ne samo u BiH, već u cijeloj jugoistočnoj Evropi”, smatra on.

Na kraju krajeva, dodaje Bećirović, mi imamo Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine.

“On je vrlo jasan i u Članu 82, stav b, kaže se vrlo jasno da je bilo koji entitetski zakon ili podzakonski akt koji je u suprotnosti sa odredbama ovog Zakona, da on jednostavno nema prednost u odnosu na državne zakone. Prema tome, imamo državni Zakon o odbrani, on je jasan, i moraju ga svi provoditi, oni koji ne provode Ustav i zakone ove zemlje moraju podlijegati sankcijama a one su poznate i u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine”, kaže Bećirović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu