Zlatko Lagumdžija

Eskalacije sukoba u Ukrajini može imati nesagledive posljedice za globalnu stabilnost

Slika

Suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno – izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija povodom situacije u Ukrajini.

"Pozivam na hitan dijalog svih relevantnih međunarodnih faktora u cilju sprječavanja opasne eskalacije sukoba u Ukrajini koja može imati nesagledive posljedice za regionalnu i globalnu stabilnost. Hitno smirivanje tenzija ključni je preduvjet za očuvanje mira, sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine kao punopravne članice Ujedinjenih naroda. Suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu koji garantira stabilnost,a međunarodna zajednica ima dužnost i obavezu da to podrži"
– rekao je Lagumdžija, kaže se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova  BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ovom prilikom ponavlja ranije javne apele svim građanima BiH da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, te poziva sve one koji se nalaze na njenom teritoriju da postupe po uputstvu MVP-a BiH koje se nalazi na zvaničnoj web stranici MVP-a BiH.