Belif d.o.o. Tešanj

Ermina Salkičević-Dizdarević u posjeti tvornici hemijskih proizvoda

Radi se o privrednim subjektima koji su prema riječima zamjenice ministra gđa. Ermina Salkičević-Dizdarević dokaz da Bosna i Hercegovina može proizvesti i plasirati proizvode sa visokom kvalitetom.

Slika

U okviru provođenja plana aktivnosti posjete privrednim subjektima, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine gđa. Ermina Salkičević-Dizdarević je 20.01.2015.godine bila u radnoj posjeti tvornici hemijskih proizvoda – Belif d.o.o. Tešanj, tvornici motornih ulja i ostalih maziva – Lifeoil d.o.o.Tešanj i tvornici proizvoda od gume – Teng BA Elastomer d.o.o. Doboj Jug.

Naime, Belif d.o.o. Tešanj je tvornica hemijskih proizvoda koja uspješno implementira i certificira sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa zahtjevima ISO 9001:2000, i prema riječima direktora g-dina. Šišić Adema ima bogat proizvodni asotriman koji obuhvata proizvode za automobile, proizvode za tretman bazenskih voda, higijenskih proizvoda za kućanstvo, specijalne fluide i brojne druge proizvode a u narednom periodu rukovodstvo firme planira i proširenje proizvodnje.

Direktor tvornice Lifeoil d.o.o. Tešanj g-din. Smail Šišić, je u razgovoru sa Zamjenicom ministra istakao da je ova tvornica još 2007. godine postala ekskluzivni distributer Total maziva za Bosnu i Hercegovinu i u relativno kratkom periodu postiže značajne razultate i postaje primarni dobavljač PSA mreže u BiH. Razgovaralo se i o zakonskoj regulativi u oblasti hemijske industrije i izazovima sa kojima se suočavaju usljed nedostatka iste. Konstatovano je da samo bolja komunikacija između privrede i izvršne/zakonodavne vlasti može unaprijediti stanje u privredi, a posebno u proizvodnom sektoru.

Izuzetno kvalitetne proizvode plasira i tvornica Teng BA Elastomer d.o.o. Doboj Jug, koja se bavi namjenskom proizvodnjom proizvoda od gume prema narudžbi kupaca, pod rukovodstvom direktora g-dina. Vreg Zvone. Pored navedenih proizvoda ova tvornica se bavi i proizvodnjom brtvila (zaptivki) za pneumatiku i hidrauliku iz poliuretana a za prvu polovinu 2015. godine planirano je i povećanje proizvodnih kapaciteta i proširenje ponude sa novim repromaterijalima.

Nakon sastanak, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine gđa. Ermina Salkičević-Dizdarević je obišla postrojenja navedenih tvornica i rukovodstvu izrazila čestitke za uspješno vođenje ovih, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnih privrednih subjekata, te da će se povećanjem kapaciteta proizvodnje stvoriti i pozitivni uslovi za zapošljavanje nove radne snage, što ove kompanije vide kao jedan od najvažnijih ciljeva svog djelovanja.