Energetska efikasnost i rodna perspektiva

U Sarajevu je održan okrugli sto o temi “Energetska efikasnost i rodna perspektiva”.

Uvodna izlaganja iznijeli su delegati u Domu naroda Parlamenta F BiH i zastupnici u Skupštini KS, Sanela Klarić, Jelena Pekić i Irfan Čengić.

Događaj je organizirao kantonalni Forum žena SDP BiH Sarajevo u saradnji sa Forumom žena SDP BiH. „Interakcija između rodne komponente, zaštite okoliša i svih programa održivosti između ostalog i energetske efikasnosti još uvijek je relativno novo i neistraženo područje te smo stoga odlučili da na neki način damo vlastiti doprinos razvoju kulture i promišljanja o rodnoj perspektivi i kroz ovaj segment života“, rekla je predsjednica FOŽ KO Sarajevo, Edita Sulejmanović.

Uvodničari su kroz svoja izlaganja iznijeli dosadašnja znanja i iskustva o temi i vlastita promišljanja o rodnoj perspektivi i onome što se može i treba uraditi a šta se može i mora planirati.

Nakon diskusije koja je uslijedila usvojen je zaključak o uključivanju rodne komponente u politike i zakonska rješenja o klimatskim promjenama i okolišu. Pitanje rodne ravnopravnosti mora biti uključeno u politike koje se odnose na klimatske promjene i okoliš, da bi se osiguralo jednako i ravnopravno učešće žena i muškaraca u planiranju i donošenju odluka o ovim bitnim pitanjima. Kroz djelovanje u sferi zakonodavne vlasti potrebno je insistirati na izradi zakonskih rješenja i strategija u oblasti okoliša i klimatskih promjena kroz koja će biti prepoznata rodna komponenta.

Ovaj događaj je organiziran kako bi se još jednom ukazalo na problem duboko ukorijenjene rodne neravnopravnosti u svim segmentima bh društva. Istraživanja pokazuju da su žene najviše pogođene klimatskim promjenama, ali su ipak rijetko uključene u procese donošenja politika i odlučivanja po pitanjima zaštite. okoliša, energetske efikasnosti i klimatskih promjena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.