Ekonomsko-socijalno vijeće KS-a: Povećati broj zaposlenih i smanjiti sivu ekonomiju

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija kazao je da će Ekonomsko-socijalno vijeće KS-a biti uključeno u procese pronalaska rješenja za povećanje broja radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije.

Plan nove Vlade KS-a je, kazao je Garibija prije konstituirajuće sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća KS-a, da će se sjednice održavati minimalno jednom mjesečno te je izrazio nadu da će i sindikati i poslodavci biti dobri partneri u rješavanju svih problema.

Pojasnio je da je rad Vijeća do sada uglavnom bio baziran na analizu zakona iz ekonomsko-socijalnog okvira, ali da im je želja da započnu i drugačije procese.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS-a Safudin Čengić istakao je da su tražili od Vlade da poslodavci učestvuju u kreiranju zakonskih rješenja, jer smatra da se na taj način mogu uskladiti svi interesi i izraditi najpovoljnija zakonska rješenja.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS-a Franjo Rener istakao je da su donijeli odluku da podržavaju novi saziv Vlade KS-a u svim aktivnostima, što ide u prilog i njima i građanima.

Naveo je da će zahtijevati od Vlade KS-a da se uključe u donošenje svih zakona, ali da se na nivou kantona donose zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu