Okrugli sto na temu

Ekonomsko osnaživanje žena

Sinoć je u Sarajevu, u organizaciji Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo i uz podršku Foruma lijeve inicijative održan Okrugli sto o temi „Ekonomsko osnaživanje žena“.

S obzirom da pred kraj godine svi želimo pogledati unatrag i sumirati šta smo to radili, da li smo i koliko zadovoljni, ima li lekcija za učenje na greškama ili pak dobrih praksi koje treba nastaviti tako je i Forum žena KO SDP BiH Sarajevo napravio presjek aktivnosti u 2018. godini. Predsjednica Foruma, Edita Sulejmanović na samom početku iznijela je činjenice o radu i aktivizmu ovoga Foruma:

„Godinu smo započeli serijom intervjua „I to smo mi…“ kojima smo predstavljali naše članice, istaknute aktivistice kroz privatnu, poslovnu i političku sferu. U povodu Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci organizirale smo konferenciju pod nazivom „Žene u nauci“ i iskoristile priliku da se zahvalimo dugogodišnjim članicama za nesebično zalaganje, aktivizam i doprinos radu i razvoju Foruma žena. U prvom kvartalu 2018. posjetile smo Parlament F BiH i Parlament BiH te razgovarale sa zastupnicima o aktuelnim pitanjima.

U junu smo realizirale posjetu Beogradu koja je uključivala posjetu organizaciji “Žene u crnom”, Muzeju Jugoslavije te Kući cvijeća. Posebno smo ponosne na MEMORANDUM O SARADNJI I RAZUMIJEVANJU koju je FOŽ KO Sarajevo potpisao sa Forumom žena Split. Na dan izborne šutnje drugarice iz Splita su posjetile Sarajevo i pružile nam nesebičnu podršku.
Akcija „Čuje li se naš glas?“ u povodu međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba sa ciljem podizanja svijesti o problemima sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava je akcija koja je obilježila 2018. i stavila snažan pečat na rad i djelovanje Foruma žena. Obilježile smo i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama održavanjem okruglih stolova, tematskih sastanaka, saopćenja.

Ovu 2018. godinu odlučili smo završiti pričom koja bi trebala biti u stalnom fokusu svih nas a to je priča o ekonomskom osnaživanju žena kao preduvjeta za ravnopravnost žena u društvu općenito.

Forum žena SDP BiH je u martu 2016. godine kreirao i publikovao politiku koja se odnosi na temu sinoć održanog okruglog stola „Ekonomsko osnaživanje žena“. Cilj politike je ukazati na problem rodne nejednakosti na tržištu rada kao i doprinos rješavanju gorućeg problema žena u BiH a to je problem nezaposlenosti. Još uvijek imamo veliki broj nezaposlenih žena i još uvijek imamo nedovoljan broj žena na pozicijama na kojima se donose bitne odluke. Uvodničarka Anida Šabanović poentirala je sa činjenicom da je neophodno svakoj ženi omogućiti jednak pristup tržištu rada i priliku za zaposlenje, što je danas, svjedoci smo, često zanemareno. Aktivno učešće u diskusiji uzeo je i predsjednik Kluba SDP-ovih zastupnika u Skupštini KS, Igor Stojanović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu