U organizaciji FOM SDP BiH i OPM DF

Edukacija – Zašto NATO?

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana edukacija pod nazivom “Zašto NATO” povodom obilježavanja Dana NATO-a koju su organizovali Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte (DF) i Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (FOM SDP BiH) u saradnji sa Internacionalnim republikanskim institutom u BiH.

Prisutne je pozdravio Rohan Maxwell, viši vojno – politički savjetnik i šef savjetodavnog odbora u NATO štabu Sarajevo i rekao: „NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne. Vaša se zemlja već 2001. godine odlučila za NATO put. Misija vas mladih ljudi u svemu tome je učenje u NATO-u, kako bi svoje stavove zasnivali na činjenicama, za i protiv.“
Projekat je osmišljen u svrhu educiranja članstva mladih Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o važnosti euroatlanskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu članstva u Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora (North Atlantic Treaty Organization – NATO), odnosno Svjevernoatlanskom savezu.

Malik Garibija, sekretar za javne politike i javne inicijative Socijaldemokratske partije BiH i jedan od organizatora edukacije je pozdravio prisutne i napomenuo koliko su bitne ovakve edukacije jer je medijski prostor zagušen za ovakve teme. „NATO je pitanje mira, stabilnosti i prosperiteta. Nadam se da ćemo danas razgovarati baš o tim perspektivama.“ rekao je Garibija.

„Šta to tačno znači prijem u NATO ili ne, to nam mogu reći samo ovakve edukacije, kako bi nam dali neke bolje perspektive o tom putu.“, rekao je u uvodu Amir Vrca, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte i jedan od organizatora i dodao da je ova edukacija svojevrstan odgovor na sve secesionističke, trećeentitetske i fildžanske politike u BiH.
Predstavnica Intenracionalnog republikanskog instituta u BiH, Anesa Omanović je naglasila da je veoma ponosna na mlade ljude koji su danas odlučili doći ovdje, zahvalila se predstavnicima NATO-a koji su prisustvovali edukaciji, te organizatorima.

U svojstvu predavača, osnovne informacije o NATO-u je izložio Davor Vuletić, član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u ZD Parlamenta FBiH, a o Bosni i Hercegovini i NATO integracijama je govorio potpredsjednik GO SDP-a i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zekerijah Osmić.

U posljednjem dijelu edukacije održana je panel diskusija na temu „Prednosti i posljedice (ne)priključenja Sjevernoatlanskom savezu“ u kojoj su panelisti bili prof.dr. Ešref Kenan Rašidagić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA i Branimir Jukić, bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i pri Misiji NATO-a u Briselu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.