SDP BiH
Lukavac

Edin Delić: Zašto sam „otkazao“ intervju SodaLive-u?

Nakon objave članka pod nazivom “Otkazan intervju sa načelnikom Edinom Delićem” na portalu SodaLive javno se oglasio načelnik općine Lukavac, Edin Delić putem zvanične Facebook stranice preko koje komunicira sa sugrađanima. Izjavu Delića prenosimo u cjelosti bez izmjena.

Bez namjere da odgovaram na provokacije i polemike koje se „lansiraju“ putem portala „SodaLive“, a radi informiranja građana želim pojasniti neke stavove vezane za ovaj medij, način i stil njihovog rada i konačno moj stav o samom „mediju“.

1. SodaLive je „medij“ koji vodi nevladina organizacija u kojoj je upisano ukupno troje lica, a za koju je teško ili nemoguće utvrditi ima li još aktivnih ili bilo kakvih članova. Ovaj „medij“ nema zaposleno niti angažirano niti jedno lice „medijske“ profesije, niti je registriran kao „medij“, te se stoga postavlja pitanje da li dužina trajanja nekog portala, broj diskusija ili lajkova, otvaranja stranica i slično čini WEB portal medijem? Ono što mene posebno zanima su profesionalni standardi kojih se medij drži, a po pitanju SodaLive-a mnogo toga je sporno.

2. Na početku svog mandata pokušao sam preći preko očitih nedostataka, a cijelo vrijeme su sve aktivnosti koje vodim potpuno otvorene i transparentne. Pa tako i za SodaLive. Smatram da nepotpisani (anonimni) komentari koji su glavni magnet za publiku nisu nikakva sloboda govora, već naprotiv teška zloupotreba ove slobode. Od prvog dana objave moje kandidature u kometarima na ovom portalu vodi se pravi rat protiv moje ličnosti, moje porodice, mojih tjelesnih nedostataka i nesavršenosti, mog hobija, moje časti – pa čak i do otvorenih psovki protiv moje mrtve majke u kojim se spominje i njeno ime i prezime. Jako dobro znam da urednici filtriraju poruke i da značajan broj komentara brišu. I sami nerijetko napišu da se brišu uvredljivi komentari, a nekoliko prijatelja mi je skrenulo pažnju da njihovi komentari nisu bili objavljeni, jer očito nisu odgovarali „cenzoru iza scene“. Zapitajmo se šta je sa uvredljivim komentarima protiv mene? Dakle sasvim je očita namjera kreatora ovih komentara i urednika da se zloupotrebom slobode govora diskreditira moj lik i ono što radim. Ja sam svakako spreman odgovoriti na sva pitanja i to činim redovno, ali nikako nisam spreman polemisati sa nekim ko se ne usuđuje kazati svoj identitet, a posebno ko koristi anonimnost za uvrede i laži.

3. Pomenuti intervju sa svim pitanjima koja su navedena zakazan je sa mnom par dana prije jednog drugog intervjua koji sam ja imao, a to je intervju za zaposljenje 4 osobe po konkursu u Općini Lukavac. Kad sam saznao koliki je interes gospodina Osmanovića da jedan od kandidata pobijedi na konkursu shvatio sam da to nije pravo vrijeme za intervju – pa taman i ako se slučajno desilo da se poklope termini. Intervju nismo trajno otkazali, već dogovorili da se obavi kasnije. Nakon toga niko se više nije javljao da zakaže novi termin. Organizator intervjua je imao veliki interes da utiče na konkursnu proceduru, a meni se indirektno stavilo do znanja da iza jedne od osoba stoji portal sa svojim kapacitetima da kanališe pitanja i mišljenje javnosti. Takvu ucjenu sam odbio, a intervju koji sam ja imao sa kandidatima za radno mjesto je u cjelini sniman video i audio tehnikom. Tokom razgovora u prostoriji su bila prisutna i dva predstavnika anti-korupcione mreže Account, koji su svojim potpisima potvrdili da je postupak bio proveden na fer osnovi prema svim kandidatima i da je izbor najboljih kandidata bio korektan. Svi kandidati su prije razgovora potpisali izjavu kojim su se složili da se razgovor snima, kao i saglasnost da se u slučaju žalbe može pogledati snimak razgovora najboljeg kandidata i njihov snimak. Nije bilo moguće okončati ovaj postupak na način da ne bude prigovora i nezadovoljnih. Nakon ovog intervjua zahuktava se kampanja SodaLive-a protiv moje ličnosti, izbacuju se naslovi o ekološkim katastrofama, prozivam se jer nisam prisustovao nekim događajima ili jer nisam obavijestio „medij“ o istim i slično. Nakon odabira najboljih kandidata počinje medijska kampanja koja se evo ovih dana zahuktava do svog maksimuma. Moja odlučnost da i dalje radim principijelno i da ne popuštam pod pritiscima ostaje nepromijenjena.

4. Nedavno je okončan konkurs za organizacije nevladinog sektora za finansijsku podršku projektima na području općine Lukavac. Najveći zahtijevani iznos za finansiranje je imala upravo organizacija koja stoji iza portala „SodaLive“, a Komisija je utvrdila po nekoliko osnova da aplikacija ne ispunjava uslove da bude finansirana. U Komisiji su bile relevantne osobe i zaključak su donijeli neovisno o bilo čijem uticaju. Radi se o organizaciji koja nije imala ranija iskustva sa projektima, u kojoj su direkno angažirana tri lica, a koja je prijavila Projekat za koji nije imala minimalne referense. Ta organizacija nije imala nikakav finansijski promet u protekloj godini, a tražila je sredstava više od bilo koje druge. A znamo koliko i kako ozbiljnih organizacija imamo. U toku je žalba ove organizacije, a na sve navode bit će odgovoreno u skladu sa zakonom. Da je Projekat finansiran, vjerovatno bi intonacija prema meni bila promijenjena. Ja na takav način neću kupovati narodnim novcem ničiju naklonost, a ako građani Lukavca ocijene da treba promijeniti načelnika prihvatit ću tu odluku. Dok sam načelnik sa punim kapacitetom i energijom radit ću za dobro građana. Popuštanje na medijske ucjene nije u mojoj agendi i to se neće dogoditi. Imamo pravo vjerovati ili ne vjerovati da pomenute činjenice imaju veze sa radikalizacijom stavova SodaLive-a. Mislim da građani trebaju znati ove činjenice kako bi objektivno formirali svoj stav.

5. Glavno-komandujući SodaLive-a gospodin Dino Osmanović je aktivni član rukovodstva Naše Stranke u Lukavcu, a ovaj portal je do sada funkcionirao kao „glasilo“ Naše Stranke u našem gradu. Sve aktivnosti su praćene u prvom planu, prenošena su saopštenja Naše Stranke i nikako se nije našlo ništa negativno protiv ove Stranke ili njenih rukovodilaca. U situaciji kada vijesti ne uređuje redakcijski kolegij, kada nema odgovornog urednika i kada se gospodin Osmanović svrstao stranački apsolutno se ne može govoriti o nezavisnom i profesionalnom mediju. I dalje ću Našu Stranku smatrati poželjnim partnerom i raditi na stvaranju uslova za našu saradnju. Smatram da bi bilo dobro da prepoznamo „rukopis“ privatnih interesa i medijske kampanje u kojoj se zloupotrebljava sloboda javnog govora.

6. Možda se i SodaLive može u svom radu transformirati i profesionalizirati. Nema sumnje da je to web portal koji je svojim djelovanjem obilježio jedan važan period u Lukavcu i nema sumnje da ono što pišu i o čemu govore ima određeni društveni uticaj. U više navrata sam ukazivao gospodinu Osmanoviću na moje mišljenje da „anonimno pljuvanje i vrijeđanje“ nije sloboda medija, a da je nekorektno gomilati „klikove“ razapinjući bilo koju javnu ličnost. Njihovo opredjeljenje do sada je bilo da ljude privlače negativnim komentarima i uvredama. Nekada sam i ja čitao i pratio dok se i sam nisam uvjerio da je to daleko od objektivnosti i slobode izražavanja.
Pretpostavljam da će ovo biti moj posljednji osvrt i posljednje obraćanje na bilo kakav medijski „impuls“ ili provokaciju SodaLive-a. Barem dok ne uspostave minimalne profesionalne standarde u svom radu. Kampanja protiv mene će se nastaviti novim sredstvima i novim intenzitetom. Raspisat će se razni „insajderi“, „mikiji“ i ko sve ne.

Poštovani građani,

Želim vam jasno poručiti da mene apsolutno ne dotiču niti na mene utiču ovakve aktivnosti. Nadam se da ćete i sami prepoznati da se ovdje radi o providnom pokušaju diskreditacije moga lika i djela i pripremi terena za pokušaj opoziva mene kao načelnika općine Lukavac. SodaLive je postao aktivan „igrač“ u toj utakmici i barem smo tu načisto. Oni koji će se kritički odnositi prema meni, tražiti moje greške ili dlaku u jajetu i dalje će napajati svoje inspiracije na vrelu zvanom „anonimni komentari“ na SodaLive-u. Sreća pa danas imamo mogućnost da iznesemo svoj stav na način kako to ja upravo sad činim, neopterećeni razmišljanjem hoće li i kako isti prenijeti neki politički, personalno ili na drugi način kontrolirani medij.

Građane koji žele postaviti pitanje meni kao načelniku pozivam da to urade direktno: ili zvaničnim kanalima ili putem društvene mreže sa svojim vlastitim identitetom. Dok se nešto ozbiljno ne promijeni u radu i djelovanju SodaLive-a na pitanja koja dolaze putem ovog medija koji je u službi manipulacije slobodom govora, pritiska radi ostvarenja ličnih interesa i slično neću odgovarati.

Na provokacije i tendenciozna pitanja osvrtat ću se koliko budem imao mogućnosti i vremena, a to će vjerovatno biti sve manje. Pred nama su ozbiljni izazovi i ozbiljni projekti. I ovo vrijeme “posljednjeg obraćanja” smatram izgubljenim. Važnije je rješavati pitanja od interesa građana….

Edin Delić, načelnik općine Lukavac


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu