SDP BiH

Dževad Hadžić: Odgovor na „reagovanje“ Premijera TK

U povodu „reagovanja“ iz ureda premijera Tuzlanskog kantona, gospodina Bege Gutića, a na tekst „Za tuzlanskog premijera namještaj od 30.000 maraka“. Zbog istinitog informisanja javnosti i građana Tuzlanskog kantona, kao predsjednik Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK osjećam potrebu da prokomentarišem reagovanje i premijeru postavim nekoliko pitanja.

Prvo, želim zbog javnosti prokomentarisati izjavu Vlade u pomenutom saopćenju, koja sama za sebe tvrdi da ima najbolje rezultate u posljednjih 10. godina. Izjavljujući ovo, premijer se sigurno rukovodi Gebelsovom izrekom“ Da više puta ponovljena laž u ušima građana postane istina“.

Pitam premijera, kako se može hvaliti tekućim suficitom u Budžetu TK kada su značajno smanjeni izdaci za obrazovanje, socijalna davanja, povratak,izdvajanja za boračke kategorije,za podršku razvoja Kantona itd? Ako realizaciju Budžeta za 2016. godinu uporedimo sa realizacijum Budžeta u 2011. i 2012. godini, onda ne mogu a da ne upitam gospodina Premijera Begu Gutića:

Nije li tačno da su sredstva namjenjena obrazovanju  u odnosu na 2011. i 2012. godini smanjena na 10.000.000 KM u 2016. godini, jesu li socijalna davanja smanjena za 3.000.000 KM, da su poticaji individualnim poljoprivrednim proizvođačima umanjeni za 5.000.000 KM, da su izdvajanja za boračke kategorije stanovništva za 3.000.000 KM, da su sredstva za povratak smanjena za 2.000.000 KM, itd.

Samo na ovih nekoliko budžetskih pozicija vidi se da je Vlada TK od građana uzela preko 20.000.000KM. U isto vrijeme povećane su budžetske pozicije izdvajanje za medije i budžetska rezerva. Budžetskom rezervom raspolaže sam Premijer, a sredstva za medije su vjerovatno povećana sa ciljem stvaranja lažne slike o „uspješnom radu“ ove Vlade. Simptomatično je da na istoj sjednici Vlada TK donijela Odluku  o smanjenju sredstava za socijalna davanja najugrožnijoj kategoriji stanovništva, a povećavala sredstva za medije.

Premijer se još dotakao obrazovanja i istakao da su povećana kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja sa 110.000 KM na 550.000 KM.  Ovo su mizerna sredstva s obzirom na broj škola i veličinu zahtjeva za kapitalna ulaganja. Nažalost, još uvijek postoje školski objekti koji prokišnjavaju, nemaju riješeno pitanje grijanja ili nemaju dovoljno sredstava za osnovne potrebe u obavljanju praktične i teoretske nastave.

Pitam Premijera: „Ako upoređujući Budžete TK 2011. i 2016. godine vidimo razliku u izdvajanju za obrazovanje u visini 10.000.000KM, a očekivati je da se svake godine ta razlika i povećava, zašto do sada Vlada nije izradila program i bar dio od ovih sredstava nije usmjerila u kapitalna ulaganja?

Pozdravljam ulaganja u školske objekte u pomenutom saopćenju, ali ne mogu se oteti utisku da će kada je obrazovanje u pitanju, ova Vlada ostati upamćena po smjenama direktora osnovnih i srednjih škola, nepotizmu prilikom zapošljavanja u osnovnom i srednjem obrazovanju i sramnim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju TK kojim je za jedan dan smijenjen rektor Univerziteta i svi prorektori, svi dekani Univerziteta. Time je Univerzitet stavljen pod političku kontrolu, što ne postoji nigdje u svijetu.

S obzirom da Premijer izdvajanje iz Budžeta u visini od 30.000KM za nabavku namještaja u svom kabinetu pravda paljenjem zgrade Vlade i da je u toj paljevini stradao Premijerov ured.

Pitam Premijera da li je tačno da je ured Premijera nabavio i novo auto, da li je predsjednik Skupštine TK, također, kupio novo skupocjeno auto?

Ako je tačno da su ova auta nabavljena, je li i za njih opravdanje da su izgorjela u paljevini, ili se radi o rastošnosti i socijalnoj neosjetljivosti prvih ljudi kantona? Kad se već dotičem paljevine, onda gospodine Premijeru, zar nije krajnje vrijeme da nama i javnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova TK konačno dostavi dokaze o počiniocima i nalogodavcima paljenja zgrade Vlade TK? Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova to ne čini zbog toga što nema dovoljno dokaza i informacija ili možda zbog toga što se boji do koga će dovesti istraga?

Gospodine Premijeru, razumijem Vašu nervozu i bijes, jer je javnost saznala za Vašu bahatost, socijalnu neosjetljivost i rastrošnost, ali ne mogu shvatiti da Vi imate pravo građanima dijeliti moralne lekcije. Dosadašnjim načinom vladavine Tuzlanskim kantonom tzv. „banovićki lobi“, predvođen Vama, je zbog apsolutističke želje za vlašću u više navrata degradirao institucije ovog Kantona, pa čak i vlasitite stranke, nastojeći sve staviti pod svoju kontrolu. Iako svojim saopćenjima i medijskim istupima za vlastite promašaje pokušavate okriviti druge ipak ćete ostati upamćeni kao jedina vlast koja je građanima uskratila osnovno ljudsko pravo, da mirnim okupljanjem  izraze svoje mišljenje  kako to priliči u demokratskom svijetu.

Javnost će Vas zapamtiti kao predvodnika vlasti, koja je do sada neviđenim pritiscima i ucjenama akademsku zajednicu stavila pod političku kontrolu.  Ne može se nikakvim saopoćenjima i medijskim atacima na političke neistomišljenike promijeniti realna slika života građana Tuzlanskog kantona, koji zbog uskraćivanja osnovnih ljuskih prava, nepotizma, stranačkog zapošljavanja i loših uslova života sve češće pakuju kofere i napuštaju ovu zemlju. Uvaženi Premijeru, okrenite se oko sebe i pogledajte u kakvim uslovima žive obični ljudi, nekadašnji borci, penzioneri, mladi, koji često nemaju ni jednu marku za hljeb, dok Vi za njihov novac kupujete stolicu na zaključavanje sa masažom. Zapitajte se da li je to narodna vlast ili vlast pojedinaca, koja je izgubila kompas i vezu sa realnim životom?


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu