SDP BiH

Dvije škole pod jednim krovom

Pojašnjenje pitanja

Na području FBiH postoji preko 30 škola koje su podijeljene po etničkom principu, i funkcionišu kao “dvije škole pod jednim krovom”. Danas je ova pojava oličenje etničke segregacije u našem društvu. Najveći broj takvih obrazovnih ustanova je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je donio presudu da se sve škole, koje rade po sistemu dvije škole pod jednim krovom, moraju ujediniti.

 

Stav SDP BiH

Tri jezika i dva pisma su bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije. Želja nam je da gradimo odnose u BiH zasnovane na međusobnom uvažavanju, da iskorijenimo sve podjele kao što su dvije škole pod jednim krovom, te da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine može učiti i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisma. Etnička segregacija se mora ukinuti, a slučajevi dvije škole pod jednim krovom moraju otići na smetljište historije.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu