Igor Stojanović

Dvadeset i peti avgust proglasiti Danom knjige u Kantonu Sarajevo

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, podsjeća da je na današnji dan prije 27 godina zapaljena sarajevska Vijećnica, koja je tada bila zgrada Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

„Na današnji dan spaljena je Vijećnica. U njoj je izgorilo više od dva miliona knjiga i 300.000 rukopisa. Obnovili smo zgradu Vijećnice, ali joj još uvijek nismo vratili nekadašnju svrhu.

Još uvijek nismo vratili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku u Vijećnicu. Dobro poznata rečenica da ako želiš da obezglaviš jedan narod uništi mu obrazovanje, ogledala se i u posljednjem ratu.

Zato Vijećnica u budućnosti mora biti riznica znanja za cijelu državu. Nacionalna i državna biblioteka! U društvu u kojem se knjige sve manje čitaju, moramo se boriti za znanje i obrazovanje.

To je jedini put do uspješnijih ljudi i države. Zbog toga na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podnijet ću inicijativu da se današnji dan obilježava kao Dan knjige u Kantonu Sarajevo. I da se nikad ne zaboravi“, naveodi Stojanović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu