Nermin Nikšić

Dužni smo sačuvati od zaborava one koji su se borili za slobodu

Delegacija SDP-a BiH položila je cvijeće u Jablanici povodom godišnjice Bitke na Neretvi.

„Dužni smo da sačuvamo od zaborava sve one koji su se borili za našu slobodu, za državu za sve nas“, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našle su se krajem februaru 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.

Komadant partizanskih snaga Josip Broz Tito je, u tim teškim trenucima po partizane i ranjenike, naredio rušenje mostova. Srušena su četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami. Njemački komadanti su tada bili ubijeđeni da partizani i ranjenici neće krenuti na istok preko rijeke Neretve, već na sjever, u dolinu rijeke Vrbas. Iz tog razloga, naredili su koncentraciju svojih snaga u dolini rijeke Vrbas. Međutim, proboj iz obruča partizani nisu izveli u tom pravcu, kako su očekivali njemački komadanti nego je izveden preko rijeke Neretve u Jablanici.

Proboj preko Neretve u mnogo čemu je jedinstvena pojava u istoriji ratovanja, jer je razbijeno jako okruženje unutarnjom snagom opkoljene vojske, izmučene borbama i bez pomoći iz vana.

Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako iskusan protivnik. Po humanosti, da se istraje, i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

Dan pobjede nad fašizmom ujedno se obilježava i kao Dan Evrope. Smatra se da je na taj dan slomljen fašizam i uništene fašističke i okupatorske jedinice na prostoru cijele Evrope, pa tako i Bosne i Hercegovine, a „Bitka na Neretvili“ ili „Bitka za ranjenike“ jedna je od simbola historijski najhumanijih bitaka koje su obilježile Narodnooslobodilačku borbu i partizanski pokret na prostorima bivše Jugoslavije.

(NAP)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.