Saša Magazinović

Državni vrh aminovao povećanje primanja sa 475 KM na 3.805 KM!

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević imaju pojedinačnu plaću u visini 3.805.52 KM! Podatak je ovo iz odgovora na pitanje poslanika SDP-a Saše Magazinovića upućenog Komisiji nakon informacije u javnosti da se promijenio status čelnika ove Komisije.

Iz odgovora i na Magazinovićevo pitanje koliko su plaće članova Komisije bile u 2015. i 2016. godini iz ove institucije naveli su da su naknade za dva od tri člana u 2015. godini, iznosile 2.000 KM,a da su u 2016. te naknade iznosile 475.69 KM.

Iz ovoga je jasno da su se čelnicima Komisije primanja odjednom povećala za čak osam puta ! Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nisu htjeli decidno odgovoriti na Magazinovićevo pitanje „da li je došlo do promjene statusa članova Komisije i ako jeste ko i kada je donio tu odluku?“ Odgovorili su samo da su „statusna pitanja članova Komisije za očuvanje nacionalnih spoemnika regulirana Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum), Odlukama Predsjedništva BiH i Zakonom o plaćama i nakandama u institucijama BiH”.

Magazinović, koji je inače u Predstavničkom domu Parlamenta BiH inicirao otvaranje pitanja o tome zašto su iz Komisije ranijom Odlukom Predsjedništva BiH iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključena dva međunarodna člana,iako Dejtonski sporazum propisuje njihovo učešće u radu ove komisije, za „Dnevni avaz“ kaže da je nevjerovatno je da se u odgovoru o osnovi za povećanje plata za gotovo duplo predsjedavajući Komisije poziva na Anex 8 Okvirnog sporazuma za mir u BiH.

– A, da im nije palo na pamet da se na isti dokument pozovu kada je Predsjedništvo BiH otjeralo strance iz Komisije kao jedan od koraka da se nacionalni spomenici pretvaraju u atraktivne poslovne lokacije kao sto je slučaj sa Tašlihanom u Sarajevu. Upravo u Okvirnom sporazumu za mir piše da se komisija sastoji od tri domaća i dva strana člana koji zajedno čine Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika. Pored nerazumljivog i enormnog povećanja plata čelnicima Komisije, indikativno je i to da je povećanje njihovih plata napravljeno preko leđa ostalih zaposlenika ove institucije kojima su plate ostale iste. Sve je to napravljeno uz aminovanje državnog vrha – ocijenio je Magazinović.

Inače, iza naglog povećanja plaća u Komsiji za očuvanje nacionalnih spomenika očigledno je mnogo dublja pozadina i razlozi koje oni nisu htjeli pojasniti državnom poslaniku i činjenica je da se na njima radilo proteklih mjeseci.

Dnevni avaz


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu