Saša Magazinović

Država ne otkriva koliko je dobila za pomoć migrantima

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je jučer za ˝Dnevni avaz˝ da već godinu čeka odgovor od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Ko troši novac?

Magazinović nam je rekao da je prošle godine još u julu prvi put tražio ovu informaciju, zatim i u septembru, pa i u februaru ove godine.

– Nikada nisam dobio odgovor. Prije nekoliko dana sam tražio odgovore i od Ministarstva sigurnosti BiH, ali mi ni oni nisu odgovorili- rekao nam je Magazinović.

Kako nam je pojasnio, teško mu je da se usudi da kaže koliko je BiH dobila novca za pomoć u rješavanju migrantske krize, ali da je evidentno da se sve krije. Evropska komisija je saopćila da je dala 7,5 miliona eura pomoći. Zatim su kasnije opet pomagali. Veliki je to novac. Ali, ovdje je pitanje ko upravlja tim novcem i šta se s njim radi. Krije se koliko je novca ušlo za koju svrhu i ko je to potrošio- tvrdi Magazinović.

On je ustvrdio da je na stotine primjera da ljudi iz Krajine, koji su najviše pogođeni krizom, tvrde da novac nikada nisu vidjeli.

– Ovdje treba vidjeti ko iznajmljuje objekte za smještaj migranata, po kojoj cijeni i uz čiju saglasnost. Vrlo važan je i taj aspekt jer će se onda vidjeti ogromna neorganiziranost. Uostalom, ovo nije prvi put da institucije nešto pokušavaju sakriti. Ovdje se ne zna šta je gore, ili da kriju ili da ne znaju koliko su novca dobili i kako se on troši- kaže Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu