Aner Žuljević

Država mora prestati bezosjećajno cijediti svoje građane

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže kako država jednostavno mora prestati bezosjećajno cijediti svoje građane, a političari “lupati” o napretku!

„Naši političari nikako da razumiju da država nema svoj novac, nego ima samo ono što je od nekoga otela ili će od nekoga tek oteti.

Porezna presija kojoj svjedočimo, jednostavno dokazuje da politika nije svjesna da kontinuiranom neodgovornom eksplozijom javnih rashoda državu predugo drži u stanju kada porezima građanima oduzima gotovo sav prihod koji je ionako većini ispod egzistencijalnog minimuma zbog čega oni i bježe iz BiH glavom bez obzira.

Svakom normalnom je jasno da dosadašnja ekonomska politika vodi BiH u propast i da je bilo kakav rast kod nas fikcija bolesne politike.

Čak 493.191 radnik ima debelo manju plaću od prosječne, tako da dvije plate nisu dovoljne za normalan život. Mi smo jedina zemlja na svijetu u kojoj se isti dan može desiti da entitetski premijer Fadil Novalić kaže da je ekonomija u snažnom rastu, jer se to vidi na podacima federalne Poreske uprave, a državni zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Franjičević objavi da stagniramo.

Međutim, postoje oni koji nemaju potrebu da lažu, MMF je snizio prognoze ekonomskog rasta za BiH na 2,8 posto u ovoj godini i na 2,6 posto u narednoj, dok je prvobitna prognoza bila 3,4 posto, što je značajno smanjenje.

Ove stope rasta za BiH su stagnacija, jer sa ovim stopama ne možemo stići ni zemlje regiona. Potpuna politička paraliza u kombinaciji sa usporavanjem ekonomija EU, dovest će do još masovnijeg iseljavanja i u ovoj, a pogotovo u narednoj godini.

U najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja “Doing Business 2020“ BiH je očekivano dodatno nazadovala. Bosna i Hercegovina se sada nalazi na 90. mjestu i pala je za jos jednu poziciju na ovoj listi.

Podsjećam, i prošle godine BiH je nazadovala, i to za tri mjesta niže na ovoj tabeli Svjetske banke. Sada se nalazimo u društvu zemalja poput El Salvadora, Bocvane, Nepala, Gvatemale ili Samoe“, naveo je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu