Zahtijevamo hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića

Drvar je oduvijek bio bosanskohercegovački, nekada i Titov, ali nikad samo srpski grad

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje izjavu srbijanskog ambasadora u BiH Aleksandra Đorđevića, za vrijeme otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Drvaru, u kojoj navodi kako je Drvar oduvijek bio srpski grad.

Osim što su ovakve tvrdnje nedopustive od strane diplomatskog predstavnika susjedne zemlje, jer je to direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države, ovakve izjave ne doprinose dobrim susjedskim odnosima.

Nažalost, na ovakve i slične izjave srbijanskih zvaničnika smo odavno navikli, tako da one ne predstavljaju ništa novo. Očigledno je da predstavnici aktuelne vlasti u Srbiji, dok govore o tome kako poštuju teritorijalni integritet BiH, još nisu napustili ideje o teritorijalnim pretenzijama i spajanju dijelova BiH sa Srbijom.

Umjesto da povratnicima srpske nacionalonosti u Drvar pomognu da, napokon, postanu konstitutivan i ravnopravan narod u ovom kantonu, očigledno je da je nekim srbijanskim zvaničnicima bitnije prodavati bajke o formiranju Velike Srbije.

Na kraju, ambasadora Đorđevića bismo podsjetili na historiju Drvara, u kojoj je ovaj grad oduvijek bio bosanskohercegovački, a nekada i Titov, ali nikad samo srpski.

SDP BiH zahtijeva hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića, a ukoliko to ne uradi pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Srbiji, u kome traži objašenjenje ovakvih i sličnih izjava srbijanskih diplomata.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu