Zahtijevamo hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića

Drvar je oduvijek bio bosanskohercegovački, nekada i Titov, ali nikad samo srpski grad

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje izjavu srbijanskog ambasadora u BiH Aleksandra Đorđevića, za vrijeme otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Drvaru, u kojoj navodi kako je Drvar oduvijek bio srpski grad.

Osim što su ovakve tvrdnje nedopustive od strane diplomatskog predstavnika susjedne zemlje, jer je to direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države, ovakve izjave ne doprinose dobrim susjedskim odnosima.

Nažalost, na ovakve i slične izjave srbijanskih zvaničnika smo odavno navikli, tako da one ne predstavljaju ništa novo. Očigledno je da predstavnici aktuelne vlasti u Srbiji, dok govore o tome kako poštuju teritorijalni integritet BiH, još nisu napustili ideje o teritorijalnim pretenzijama i spajanju dijelova BiH sa Srbijom.

Umjesto da povratnicima srpske nacionalonosti u Drvar pomognu da, napokon, postanu konstitutivan i ravnopravan narod u ovom kantonu, očigledno je da je nekim srbijanskim zvaničnicima bitnije prodavati bajke o formiranju Velike Srbije.

Na kraju, ambasadora Đorđevića bismo podsjetili na historiju Drvara, u kojoj je ovaj grad oduvijek bio bosanskohercegovački, a nekada i Titov, ali nikad samo srpski.

SDP BiH zahtijeva hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića, a ukoliko to ne uradi pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Srbiji, u kome traži objašenjenje ovakvih i sličnih izjava srbijanskih diplomata.