Okrugli sto u Goraždu

Društvena pravda za penzionere je u rukama birača

Sinoć je u prostorijama KO SDP BiH u Goraždu, održan Okrugli sto u organizaciji Foruma seniora/ki SDP BiH i Foruma seniora/ki OO/KO SDP BiH Goražde, na kojem je detaljno prezentiran Plan 10 SDP BiH- Plan mjera za izgradnju pravednog društva za sadašnje i buduće penzionere, te za socijalno nezbrinute osobe starije od 65 godina, kojem je prisustvovao i predsjednik KO SDP BiH, Emir Frašto.

Nakon što je predsjednica FOS-a/ki SDP BiH Suada Hadžović, prezentirala uzroke i posljedice dugogodišnjeg nepravednog penzijskog i invalidskog sistema i zacrtani plan mjera SDP BiH za otklanjanje neprevdi i izgradnju pravednog društva za penzinere i stare osobe +65 godina starosti, učesnici Okruglog stola su nedvojbeno potvrdili, da set predloženih mjera, osigurava sistem PIO/MIO na principima jednakosti, pravde i solidarnosti, ali da je njihovo ostvarenje u rukama birača koji će izači na izbore u oktobru 2018.godine.

Naime, kako je istaknuto, nema pravde za sadašnje i buduće penzionere i nema društva socijalne pravde u cijeloj BiH, bez približno istih uslova za sticanje prava na penziju, bez harmonizirane politike obračuna doprinosa, bez efikasne kontrole obračuna i naplate doprinosa, bez rasterećenja privrede, bez novih investicija i rasta zapošljavanja, bez mjera smanjenja uticaja nepovoljne demografske strukture stanovništva, bez osiguranja rodne ravnopravnosti u sticanju prava iz PIO/MIO, bez mjera za osiguranje rasta penzija i socijalnih penzija za stare osobe bez ikakvih prihoda, te bez unapređenja sistema brige o starim osobama izloženih nasilju i bez ikakvih sredstava za život.

Čak ni usvojeni, u trećem pokušaju, tzv.Novalićev zakon o PIO/MIO, u osnovi zadržava nepravde generirane dugogodišnjim nacionalnim konceptom vlasti, proizvođenjem još većih podjela među ljudima, čak i unutar iste socijalne grupacije, pa eventualna povećanja penzija u društvu nepravde, ne mogu osigurati dostojanstven život u starosti, istakao je sekretar FOS-a/ki SDP BiH Anto Mrnjavac.

SDP –ov Plan 10 sadrži Plan mjera za izgradnju pravednog društva za sadašnje i buduće penzionere, te za socijalno nezbrinute osobe starije od 65 godina, ali uslove za njegovu realizaciju moraju stvoriti birači izlaskom na oktobarske izbore, rečeno je u zaključnoj poruci Okruglog stola.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu