Organizaciono i kadrovsko jačanje partije u entitetu RS

Draško Aćimović postao novi član Socijaldemokratske partije BiH

Organizaciono i kadrovsko jačanje Socijaldemokratske partije BiH u entitetu Republika Srpska bila je tema današnje press konferencije, na kojoj je medijima, kao novi član SDP BiH, predstavljen Draško Aćimović, donedavni ambasador BiH u Belgiji.

Na početku svog obraćanja medijima Aćimović je naglasio kako je došlo vrijeme za nove politike, odnosno za politike razgovora, kompromisa, tolerancije i dogovora, koje će biti suprotstavljene politikama straha, mrženje, ucjena i prijetnji.

“Znam da je u BiH najlakše biti protiv nekoga i reći da je ‘onaj tamo’ lošiji nego mi ovdje. Mi ljude nećemo dijeliti na one koji su ‘tamo’ ili ‘ovdje’. Mi ćemo ljude dijeliti na one koji ruše i one koji grade i na one koji žive u prošlost i one koji žive u budućnosti. Mi ćemo graditi budućnost za one koji to hoće. Borićemo se politikom protiv politike, a ne čovjekom protiv čovjeka, ne nacijom protiv nacije i narodom protiv naroda. SDP je stranka koja, na teritoriji cijele BiH, i RS i FBiH i Brčko Distrikta, ima reputaciju stranke koja je svima na neki način na srcu. Mi se nadamo da ćemo, pogotovo u RS-u, ostvariti taj pomak i dokazati da je SDP jedna zaista građanska stranka”, rekao je Aćimović.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, naglasio je kako je Draško Aćimović čovjek koji impresionira posvešćenošću poslu koji obavlja.

„Radi se o čovjeku kojeg zanima budućnost i napredak. Naši razgovori o politici su uvijek govorili da vjerujemo u iste stvari, da dijelimo istu viziju BiH, kao zemlje sretnih i jednakih ljudi, bez obzira kako se zovu i kojem se Bogu mole. Na sreću nas u SDP-u, kad pročitate biografiju Draška Aćimovića, to je onda sreća i cijele BiH. Ovaj čovjek je odbacio brojne mogućnosti ugodnog i lagodnog života u inostranstvu, uključujući i ambasadorsaku poziciju u Briselu, i vratio se u BiH da pomogne i to svi zajedno moramo cijeniti“, naveo je Magazinović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je prisutne upoznao sa odlukom Predsjedništva SDP-a, gdje će na Glavnom odboru partije biti donesena odluka sa statutarnom snagom, kojom je, između ostalog, planirano i promoviranje Draška Aćimovića na upražnjeno mjesto potpredsjednika SDP iz RS-a.

„Draško Aćimović je vratio mandat ambasadora BiH u Belgiji zbog želje da se politički aktivira u SDP BiH. Potpuno sam svjestan da ovo nije bila lagana odluka i put koji je on izabrao donoseći tu odluku nije lagan, već težak i mukotrpan. Jasno je kako je to uradio zbog ideje, koju je prepoznao i koja je dovoljno velika i važna da se za nju vrijedi boriti. To je ideja da je moguća jedna drugačija BiH od ove kakvu imamo danas. Zato sam potpuno uvjeren da će Draško, zajedno sa svima drugima, koji će ući zajedno sa njim u SDP i sa svima nama, koji smo već tu, dati veliki doprinos u toj borbi.

Mi smo uvijek bili najveća multietnička partija u BiH i uvijek smo okupljali pripadnike svih naroda koji žive u BiH. Ovo rukovodstvo je dalo sebi zadatak da budemo mnogo bolje zastupljeni u RS-u, a i u zapadnoj Hercegovini. Mi smo to priznali, prvo sami sebi, pa onda i svima drugima, da može i mora mnogo bolje i protekle dvije godine mukotrpno radimo kako bi to promijenili. Sa zadovoljstvom mogu reći da je odziv ljudi i spremnost da se pridruže SDP-u veliki i da će svakim danom biti veći i to u svim dijelovima BiH“, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu