Klub poslanika SDP BiH u Skupštini SBK

Draga gospodo u Vladi SBK, vama više niko i ništa ne može pomoći

Dvadeset deveta sjednica Skupštine SBK/KSB bila je zakazana za 11. april ove godine. I ništa ne bi bilo neobično, da pred sami termin održavanja sjednice, oni koji su je zakazali, traže odgodu za šest dana.

U javnosti se špekuliše da je sjednica otkazana iz razloga nedostatka ruku za usvajanje Dnevnog reda. Međutim, oni koji su zakazali sjednicu (SDA i HDZ), morali su znati termine svojih stranačkih šefova. Jedan od njih je organizirao skup u Mostaru, a drugi u Sarajevu. Građani će sami ocijeniti gdje ko bio.

A sjednica Skupštine koja je teška 18,2 miliona KM novog zaduženja kantona, najbolje bi bilo da se i ne održi. U nepune tri godine, “reformatorska” Vlada SBK/KSB (SDA i HDZ) se zadužila 50 miliona KM. Budžet Kantona za 2018. godinu usvojen je u decembru 2017. godine, i u Nacrtu Budžeta, a pogotovo u prijedlogu Budžeta, “reformatorska” Vlada nije se uopšte obazirala na prijedloge vezane za infrastrukturne projekte.

Pošto je 2018.godina i izborna godina, u martu, na posljednjoj sjednici Vlade SBK/KSB, “UKAZALO“ im se da ovoliko zaduženje može pomoći u predizbornim kampanjama.

Draga gospodo u Vladi SBK/KSB, Vama više niko i ništa ne može pomoći. Ovolika zaduženja neće Vam pomoći da ostavarite svoje pokvarene namjere. Narod je progledao. Dosta je više lažnih obećanja, a ove kredite ni čukununučad nam neće moći vratiti. Puno bi bolje bilo da se okrenete realizaciji Programa Vlade SBK/KSB za 2018. godinu, kojeg usvojište na Skupštini SBK/KSB u decembru prošle godine.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, od napisanog nema ništa, a da vas napomenemo da ste obećali za prvi kvaratal i ovo usvojiti:

– Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima SBK/KSB,
– Odluku o osnivanju lovišta na području SBK/KSB,
– Zakon o strukovnom obrazovanju ,
– Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju,
– Izmjene i dopune Zakona o srednjoj školi,
– Izmjene i dopune Zakona o osnovnoj školi, itd.

I ovako obećaj, ne uradi, više dvadeset godina. Jedino gdje se ova “reformatorska” Vlada (SDA i HDZ) dogovara besprijekorno su odluke o raspodjeli novčanih sredstava u odnosu 55 posto za poslušnike SDA, naspram 45 posto za poslušnike HDZ-a.

Na kraju poruka našim građanima je: „Oni koji su u blato doveli kola (SDA i HDZ), oni ih iz blata ne mogu izvući.“