Anto Domazet

Domazet: Ulazak u vlast ne donosi kapacitet SDP-u da se sprovedu obećane reforme

Zaključujem:

1) najveća odgovornost SDP BiH je za ispunjavanje izbornih obećanja koja se odnose na bolji život građana BiH, veću socijalnu pravdu, funkcionalnu, socijalnu i pravnu državu i euroatlantske integracije BiH.

2) SDP nema koalicijski kapacitet niti sam, niti u građanskom bloku za formiranje vlasti na nivou F BiH i BiH (iako smo atraktivni za druge pretendente za formiranje vlasti u odnosu na koje dijelimo sasvim različite identitete), pa je obećanje da nećemo koalirati sa SDA potpuni irelevantno, jer i sa i bez koaliranja sa SDA, mi ne možemo ostvariti izborna obećanja o boljem životu i očuvati svoj identitet sa pozicija vlasti, nego isključivo kroz opozicijsko djelovanje, ma koliko ono nosilo manje mogućnosti u tome (osim na SK gdje građanski blok pokazuje svoj potencijal).

3) SDP kao pobjednik u TK ima pravo oprobati postizanje koalicijskog sporazuma sa nacionalnim partijama, ali preporučujem da osim pobjedničkog entuzijazma, bude prisutan i element razboritosti. Neću spominjati način pada vlade TK u februaru 2014, ali odgovornost za efektivnu vlast, gdje god je SDP u koaliciji, uvijek se prebacivala na SDP, ma koliko bili od koalicionih partnera blokirani. To je pitanje koliko mudro i uspješno možeš provesti rezultate izbora u efektivnu vlast

4) pravi izazov sada je kako razviti strategiju aktivnog opozicijskog djelovanja SDP i građanskog bloka koje će rad parlamenata usmjeriti na prava pitanja za građane i budućnost BiH i to djelovanje više osloniti na građanski aktivizam.

Odmah napomena da su koalicije način da se stvori kritična ili snažnija masa za donošenje potrebnih odluka u parlamentima kojima će SDP biti u stanju da provodi svoje politiku i ciljeve. Dakle, koalicije nisu cilj, nego sredstvo za provođenje ciljeva i te ciljeve moramo imati jasno pred sobom.
Tri pitanja u tom pristupu su bitna.

Prvo, da budemo pošteni, građanima smo davali dvije vrste obećanja – da ćemo osigurati bolji život i da nećemo u koaliciju sa nacionalnim partijama. Koje ćemo obećanje pogaziti. Lakše je pogaziti najvrijednije obećanje o boljem životu, tu se možeš vaditi na stotine načina. Ali, pogaziti obećanje da nema koalicije sa SDA, e to bi nam birači zamjerili. Dakle, pro-partijski (u interesu partije), umjesto pro-građanski ( u interesu građana) pristup.

Drugo, koje nam koalicije omogućavaju da ostvarimo izborno obećanje o boljem životu, a zadržimo svoj identitet. Građanski blok je dobra ideja i model vlasti u KS, iako ga već miniraju, treba da pokaže i političku i funkcionalnu vlast građanskih političkih snaga. Šta raditi tamo gdje gdje je građanski blok u rasulu, a izborni smo pobjednici, kao što je slučaj na Kantonu Tuzla. U Skupštini TK imamo 10 od 35 mjesta, SDA 9 i PDA 7, odnosno 16 mjesta. U koaliciji možemo računati i na 3 mjesta DF, dakle 13 prema 16. NS sa 2 mjesta je van tih kombinacija, a SBB sa 2 i S BiH sa 2 služe za potkusurivanje. Takva koalicija, koliko god izražavala pobjednička stremljenja SDP na TK, nema šansi za uspjeh, pogotovu kada se ima u vidu sa kakvim teškim naslijeđem vlasti SDA i satelita treba da se suoči nova vlast. U Parlamentu F BiH Građanski blok ima 35 mjesta od 98. Koalicija nacionalnih partija – SDA sa 27 i HDZ sa 16 ima 43 mjesta, a dodatnih 7 mjesta su stvar trgovine. Dom naroda F BiH će biti pod kontrolom HDZ. U takvim odnosima SDP u Građanskom bloku nema šansi da napravi stabilnu vladu. U Zastupničkom domu PS BiH od 28 zastupnika građanski blok ima 11 mjesta, SDA 8, HDZ 5, identična situacija kao na nivou F BiH u pogledu mgućnosti za formiranje stabilne koalicije.

Treće, koliko smo u SDP sposobni da provedemo obećanje o boljem životu i da zadržimo svoj identitet socijaldemokratske partije. Ugrožavanje samih temelja državnosti i perspektive BiH u euroatlantskim integracijama od strane nacionalista dovelo nas je do toga da se i sami pretežno bavimo državotvornošću i nacionalnim identitetima, često upadajući u zamku vlastitog nacionalnog zastranjivanja pod plaštom bosanstva. Tako nam izmiču iz fokusa socijalna i ekonomska pitanja, odnosno suština odgovornosti za obećanja o boljem životu. A najproduktivniji ljudi odlaze iz ove zemlje, besperspektivnost jača, a javna depresija osokoljuje nacionaliste da nastavljaju svoj put razbijanja društva, izbjegavanja reformi i daljeg jačanja pozicije nacionalnih elita.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu