Saša Magazinović

Dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj, problem Trgovske gore neće biti riješen

Mediji su danas prenijeli informaciju da predstavnici Republike Hrvatske i Slovenije na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o zajedničkoj lokaciji za odlaganje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik „Zelenog kluba“ Saša Magazinović je kazao novinarima da je ovo bila očekivana odluka „jer imamo informacije da, dok traje predizborna kampanja u Republici Hrvatskoj, nastojat će se ovo pitanje maknuti sa dnevnog reda“.

– Imamo informaciju da je HDZ u Sisačko-moslovačkoj županiji, koja obuhvata ovo područje, u panici i da su oni tražili da se ovo na svaki mogući način skloni dok traje kampanja, tako da je ovo bio očekivani ishod sastanka – kazao je Magazinović.

Dodao je da ono što BiH treba da uradi jeste formiranje pravnog tima, „da nam se ne desi drugi Pelješki most, kad priča bude završena da se onda reaguje“.

– To je ono što očekujem od Predsjedništva BiH koje je jednako kao i parlament BiH, a i entitetski parlamenti donijelo svoje stavove o protivljenju izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora – podsjetio je Magazinović.

Po njegovim riječima, ovo je jedno od rijetkih pitanja gdje postoji potpuna suglasnost svih nivoa vlasti i svih aktera, jer su ove odluke donošene jednoglasno i u parlamentima i u Predsjedništvu BiH.

– Dakle, potrebno je hitno formiranje pravnog tima i u cilju arbitraže i u cilju ocjene ove lokacije kada su u pitanju kriteriji koji trebaju biti zastupljeni. Oni koji su malo više ušli u materiju znaju da postoji najmanje 10 kriterija od kojih je svaki eliminirajući, da bi se formiralo odlagalište. Ova lokacija, po mišljenju akademske zajednice u BiH koja se bavi ovim pitanjem, ispunjava maksimalno četiri – naveo je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu